Polițiștii avertizează: Atenție cui deschideți ușa!

0 1.226

În zilele de sărbătoare hoții sunt mai prezenți ”pe teren”. așa că în aceste zile, dar și în restul, este foarte important să vă asigurați că îi cunoașteți pe cei care vă bat la ușă și asta pentru a nu cădea pradă infractorilor. Polițiștii vă spun la ce trebuie să fiți atenți și ce aveți de făcut dacă vedeți ceva suspect.

”Pentru a nu deveni victima furturilor în propria locuință săvârșite prin metoda ÎMPRIETENIRII, vă recomandăm:
Nu permiteți accesul în locuință persoanelor necunoscute care se prezintă în calitate de reprezentante ale unor instituții de stat sau private, lanțuri de magazine, firme cunoscute de produse de curățenie sau cosmetice;

Dacă în imobilul în care locuiți, îndeosebi la blocuri, aveți vecini în vârstă, singuri, preveniți-i asupra acestui mod de operare utilizat de cei certați cu legea;

Instruiți-vă copiii să nu dea detalii persoanelor necunoscute despre locatarii blocului, programul acestora, bunurile pe care le dețin;

În cazul în care observați în imobil două sau mai multe persoane necunoscute care, în mod normal nu ar avea motiv să se afle acolo, care au asupra lor diverse bunuri, cosmetice, detergenți, sau care pretind că execută reparații la instalațiile sanitare, de gaz, energie electrică fără a fi solicitați, anunțați de urgență poliția apelând numărul unic 112!

Încercați să rețineți cât mai multe detalii privind persoanele care vi se par suspecte ca prezență în imobil: aspect, înălțime, culoarea părului, trăsături specifice, tatuaje, cicatrici, hainele cu care sunt îmbrăcate, caracteristicile bunurilor pe care le au asupra lor (genți voluminoase), direcția de deplasare și mijlocul de deplasare etc.

De obicei, infractorii acționează în intervalul orar 08,00 – 17,00;

Vizează apartamentele de bloc, cu aglomerare de populație, unde există posibilitatea crescută ca vecinii să nu se cunoască foarte bine între ei sau să nu interacționeze foarte mult.

Acești prieteni falși pot fi femei cu aspect îngrijit, limbaj bine dezvoltat, cu vârste cuprinse între 25 – 45 de ani, foarte prietenoase, inspiră încredere, se prezintă singure la ușă în timp ce o altă persoană sau mai multe așteaptă izolarea victimei după care pătrund în locuință și sustrag bunuri.

De asemenea, sub pretextul că execută reparații la instalațiile sanitare, pot fi și bărbați cu aspect îngrijit, cu vârste cuprinse între 25 – 50 de ani, care, de obicei, poartă salopetă asemănătoare cu a firmei reale și pot prezenta legitimații false.
Când astfel de persoane se prezintă la ușa locuinței, avertizați-le că veți anunța poliția, fără a le permite accesul.
Dacă reușesc să pătrundă în apartament, la terminarea așa zisei lucrări de reparație solicită o sumă de bani mare, mizând pe faptul că victima va aduce bani din locul unde îi păstrează. Urmăresc victima în timp ce ia banii din locul de păstrare după care îi distrag atenția și sustrag bani și bijuterii din locul respectiv.
Cei care se îndeletnicesc cu săvârșirea acestui gen de furturi vizează persoanele vârstnice, de peste 70 – 75 de ani, domiciliate la bloc, singure sau care petrec mare parte a timpului singure. Aleg această categorie întrucât, pe de o parte, infractorii mizează pe capacitatea mai redusă a acestor persoane de a reține detalii sau a-i recunoaște, iar pe de altă parte, infractorii mizează pe capacitatea de rezistență fizică mai scăzută a vârstnicilor.”, sunt recomandările polițiștilor sibieni.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.