Ora de Sibiu
Știri in direct

Cum se descurcă Ilie Carabulea în pușcărie – Participă la activități educative și are două recompense

3.154

Afaceristul sibian Ilie Carabulea a fost în ultimele luni un deținut disciplinat. Milionarul a participat la activități educative și a primit chiar și două recompense. Aceste lucruri par să fi cântărit decisiv în decizia luată de Judecătoria Aiud, atunci când a aprobat eliberarea condiționată a acestuia.

Decizia a fost pronunţată în 20 aprilie, însă, proprietarul companiei Atlassib şi a Băncii Carpatica a rămas, în continuare, la închisoare, deoarece DNA a formulat apel, anunță adevarul.ro. După motivarea deciziei de la Judecătorie, dosarul va ajunge la Tribunalul Alba unde va fi pronunţată o decizie definitivă până la finalul lunii mai 2018. ”Executarea pedepsei a început la data de 28.06.2017 şi urmează să expire la data de 18.09.2020. Pentru a beneficia de liberare condiţionată potrivit art. 59 Cod penal din 1969, petentul trebuie să execute 1/3 din pedeapsa aplicată, respectiv 608 zile. Petentul condamnat a executat efectiv până la data analizării în comisie 273 de zile, a executat în arest preventiv 557 zile, iar în baza legii nr. 169/2017 i se consideră ca executate suplimentar un număr de 96 de zile închisoare – având în total executate 926 de zile”, se afirmă în motivarea de la Judecătorie. Instanţa a precizat că executarea de către condamnat a fracţiunii de pedeapsă stabilită în mod obligatoriu de lege, nu îi conferă acestuia un drept ci doar o vocaţie la acordarea liberării condiţionate. Pentru a se acorda liberarea condiţionată, este necesar, potrivit judecătorului, ca acesta să aibă în timpul executării pedepsei un comportament de natură a crea instanţei convingerea că, în condiţiile în care executarea restului de pedeapsă s-ar face în stare de libertate, s-ar atinge scopul educativ dar şi preventiv al pedepsei. ”Instanţa constată că deţinutul nu a fost sancţionat disciplinar pe parcursul executării pedepsei, iar de la data analizei precedente în comisia de liberări, acesta a obţinut două recompense. (…) Raportat la activităţile educative, instanţa constată că deţinutul a participat la astfel de activităţi şi a obţinut credite suficiente pentru a fi recompensat, de la ultima analiză, de două ori. În acelaşi timp, având în vedere vârsta înaintată a condamnatului – 71 de ani – precum şi nivelul de educaţie al acestuia, instanţa apreciază că a conştientizat consecinţele faptelor sale şi poate fi redat societăţii. În ceea ce priveşte antecedenţa penală a condamnatului, instanţa constată că cererea de liberare a mai fost analizată, la momentul respectiv faptul că acesta are antecedente penale, coroborat cu lipsa eforturilor de reintegrare, a condus la amânarea liberării cu 7 luni. Or, instanţa apreciază că nu se poate amâna sine die liberarea condiţionată a condamnatului în considerarea antecedentelor penale (în condiţiile în care eforturile de reintegrare s-au materializat în cele două recompense obţinute)”, se mai susţine în documentul Judecătoriei Aiud. Instanţa a apreciat, în final, că, la acest moment, condamnatul a dat dovezi temeinice de îndreptare şi a admis propunerea formulată de Comisia privind individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Aiud.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...