Aplauze la scenă deschisă pentru „Ceata Junilor”, la Satu Mare

Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” a fost invitat de onoare al celei de a XX-a ediții a Festivalului-Concurs Interjudețean de Folclor ”Dragu’-mi-i cântu’ și jocu’!”, găzduit de orașul Tășnad, la sfârșitul săptămânii trecute.

Obiceiuri, cântece și dansuri populare specifice județului Sibiu au fost prezentate, în 20 mai a.c., la Festivalul-Concurs Interjudețean de Folclor ”Dragu’-mi-i cântu’ și jocu’!”, organizat în orașul Tășnad din județul Satu Mare. Mesageri ai culturii tradiționale sibiene au fost membrii Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor”.
Pentru ediția aniversară a acestui festival, Ceata Junilor a pregătit un program sugestiv pentru bogăția folclorică a Sibiului: suite de jocuri populare de pe Valea Hârtibaciului şi de pe Valea Târnavelor, precum şi obiceiurile: „Urcatul oilor la munte”, „Armindenii de Sfântul Gheorghe” şi „Plugarul”, ilustrative pentru folclorul din Mărginimea Sibiului şi Ţara Oltului. Dansurile au fost punctate cu momente muzicale în interpretarea solistei Alexandra Posa.
„Programul Cetei Junilor a fost un adevărat regal folcloric pentru tășnădeni, iar publicul i-a primit extraordinar. Ansamblul este extraordinar, o formație deosebită cu tineri foarte bine pregătiți. Meritul e în primul rând al celor care îi coordonează: noi avem mulți tineri talentați, dar reușita lor depinde de modul în care profesorii reușesc să îi capaciteze. Pentru cei peste 200 de concurenți din festivalul nostru reprezentația Cetei Junilor a fost o adevărată lecție; au avut ce să vadă, au de unde să ia exemplu”, declară Leontina Dorca, interpretă de muzică populară și președinta juriului în cadrul Festivalului-Concurs de la Tășnad.
Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” a fost înfiinţat în anul 1991 de către reputatul coregraf român Ioan Macrea, iar astăzi sub acest nume se regăsesc două generaţii de dansatori. Generația dansatorilor experimentați – Ceata Mare – este condusă de doamna Silvia Macrea, coregraf și manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, iar generația tinerilor dansatori – Ceata Mică – este condusă de Alesia și Ovidiu Sas. Împreună, ei reuşesc să transmită mai departe moştenirea muzicală şi coregrafică a României, păstrându-i în acelaşi timp vigoarea, originalitatea şi dinamismul. De ani buni, „Ceata Junilor” reprezintă pepiniera Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, astfel încât repertoriul Cetei s-a diversificat continuu, iar performanțele tehnice și artistice au crescut constant. Distincţiile şi trofeele obţinute la festivaluri de folclor naţionale (Tulcea, Cluj, Bistriţa, Năvodari, Timişoara, Lugoj, Rădăuţi, Bucureşti, Slatina, Braşov, Reşiţa etc.) şi internaţionale (Germania, Polonia, Turcia, Grecia, Cehia, Olanda, Danemarca, Belgia, Cipru, Serbia, Slovacia, Italia, Portugalia, Austria, Bulgaria etc.) sunt dovada valorii Ansamblului „Ceata Junilor”.

Ultima oră

Comentariul meu