Ora de Sibiu
Știri in direct

Nuntă ciobănească la Rășinari – Invitația e pentru toți doritorii

1.205

Luni 28 mai 2018, la ora 18.00 va avea loc spectacolul Nunta Ciobanească de la Rășinari. totul se va desfășura pe ulițele comunei. alaiul va pleca de la Fântâna Roșca, langă Biserica Veche.

Proiectul cultural ”Nunta ciobănească la Rășinari, 2018” se află pe Agenda culturală Răşinari 2018,
este implementat de Asociația Turismul Sibian cu finanțare de la Primăria Rășinari şi pune în scena opera în 3 acte NUNTA CIOBĂNEASCA, dupa Autor : Corneliu Dragoman Lubinschi şi prelucrări corale: Gheorghe Şoima. Nunta Ciobănească este transpunerea scenică a folclorului autentic din Mărginimea Sibiului fără nici o prelucrare sau selecție a obiceiurilor. Autenticitatea este păstrată nestirbită de o fericită îmbinare a cântecului, dansului şi versului din Mărginime , puncte expres de trimitere la nucleul care i-a dat nastere-satul românesc. Autorul, Corneliu Dragoman Lubinschi, răşinărean şi el, a scris această piesă special pentru Ansamblul Folcloric din Răsinari, o formaţie cu vechi tradiţii în domeniul artistic căci există documente ce atestă existența sa încă din anii 1884 .

Acţiunea se petrece în urmă cu peste o sută la stâna din Negovanu Mare şi în Răşinari.Totul se bazează pe o intrigă ce se desfăşoară odata cu peţitul miresei de către un tânăr bogat , dar nu prea chipeş, şi pe faptul că viitoarea mireasă este deja îndrăgostită de un alt tânăr cioban frumos, sărac şi foarte harnic. Spectacolul în trei acte, are în componenţă 10 personaje principale la care se adaugă 15 personaje secundare şi grupul de fete şi băieţi participanţi la nunta şi cei 10 fluieraşii nelipsiţi de la evenimentele pastorale. Personaje principale: Bucur-viitorul mire, Maria – Mireasa, Ion- pretendentul bogat, Stana –mama Mariei, Aleman tatăl Mariei, Dobra-mama lui Ion, Mărgălina- băciţă, Tatomir- baciu, Ilie-vornic si Maniu-Pristav. Alte personaje: Stăncuţa, Chivuţa, Aniţa, Soriţa, Mărina, Măriuţa, Nicolae-nuntaş, Andrei- vameş de nuntă, Dumitru-arcaş de nuntă, Cioban I, Cioban II, Cioban III si Cioban IV. Fete, feciori , nuntaşi , copii –componenţi ai corului, fluieraşi. Spectacolul promoveaza talentele locale şi din acest motiv vom demara preselectia pentru rolurile principale, secundare şi pentru componenţa corului, dansatori şi alaiul nunţii.

Primește titlurile instant

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...