FOTO – Grădinile din grădinițele Sibiului, pregătite pentru rod

0 295

Zeci de copii au început plantarea legumelor în grădinile amenajate în cinci dintre grădinițele din municipiu. După etapa de amenajare a spațiilor unde s-au creat micile grădini, copiii, înarmați cu unelte specifice vârstei lor, au trecut la treabă.

gradina din gradinita nr 33 27

Primul lucru pe care l-au învățat a fost cum să planteze ceapa și usturoiul. ”Mama m-a învățat deja cum să plantez. Am plantat fructe. La iarnă vom pune așa un nailon peste grădină să nu înghețe”, a explicat un copil de la grădinița nr. 33 cum stau de fapt lucrurile.

gradina din gradinita nr 33 26

Pe lângă ceapă și usturoi, din cele cinci grădinițe nu lipsesc roșiile, castraveții, ardeii, salata, ridichi și plantele aromatice.

gradina din gradinita nr 33 10

În cinci grădinițe din municipiul Sibiu copiii amenajează grădini de legume unde 300 de copiii învăță arta grădinăritului. Ei sunt asistați de personal specializat de la Grădina Verde Sibiu și de educatoare pentru a-și crea propria grădină din grădiniță. Demersul face parte din proiectului ”Grădina din Grădiniță”, este organizat de Asociația de Bun Gust și cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Comunității și de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Comunității. Proiectul este susținut de Turnul Sfatului și Transagape.

Grădinile sunt amenajate în grădinițele cu program prelungit nr. 28, 41, 13 și la grădinița Elefănțelul Curios, iar la grădinița nr. 16, de pe strada Mitropoliei s-a realizat o grădină de legume în jardiniere, deoarece aici spațiul exterior este limitat.

gradina din gradinita gradinita 16 28

Copiii din cele cinci grădinițe au primit seturi de grădinărit, șorțulețe și stropitori, dar și câte o carte de colorat în care li se explica într-un limbaj apropiat lor cum să întrețină o grădină de legume și pot pune în practică două rețete culinare ușor de realizat.
La finalul proiectului, la jumătatea lunii iunie, toți copiii din grădinițele din municipiul Sibiu primesc cărți de colorat în care vor vedea ce au reușit să realizeze colegii lor din cele cinci grădinițe din cadrul proiectului.

gradina din gradinita gradinita 16 25

Proiectul își propune în primul rând educarea copiilor care merg la grădinițele din Sibiu în privința cultivării legumelor și fructelor. În al doilea rând, se dorește educarea părinților de către copiii care prin intermediul acestui program vor învăța să-și cultive într-un spațiu restrâns câteva răsaduri care le vor împrospăta aroma meselor pregătite în familie. În al treilea rând, își propune ca prin puterea exemplului să le arate tuturor copiilor din grădinițele sibiene ce s-a realizat într-un anotimp de către alți copii la fel ca ei.

gradina din gradinita gradinita 16 14

Organizatorul proiectului, Asociația de Bun Gust a considerat că în contextul programul Sibiu – Regiune Gastronomica Europeană 2019 este necesar ca și copiii să fie integrați în această activitate. Un astfel de program le dezvoltă acestora cunoștințele legate de creșterea legumelor și îi ajută să vadă practic cum se poate amenaja o mică grădină de zarzavaturi. În plus, prin editarea celor două publicații, precum și prin campania de conștientizare, părinții lor vor afla încă o dată despre importanța alimentației sănătoase și despre cât de ușor își pot crea un spațiu de grădinărit.

gradina din gradinita gradinita 16 12

Gărinițele unde se amenajează grădinile de legume:
Grădința cu program prelungit nr.28 – str.Aleea Filozofilor, nr.1
Grădința cu program prelungit nr.41 – str.Treboniu Laurean, nr.13
Grădința cu program prelungit Elefănțelul Curios – str.Aleea Haiducului, nr.3
Grădința cu program prelungit nr.33 – str.Aleea Artileristilor, nr.4
Grădința cu program prelungit nr.16 – str.Mitropoliei, nr.21

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.