Mari actori români pe scena FITS! Regal actoricesc pentru publicul sibian!

397

Sala Filarmonicii de Stat a fost arhiplină ieri la amândouă spectacolele Teatrului de Comedie din București, cu piesa Fierarii, scrisă de dramaturgul sârb Miloš Nikolić. Hohote nestăpânite de râs au fost stârnite de către Horațiu Mălăele (cel care semnează și regia spectacolului), Maia Morgenstern, George Mihăiță și Valentin Teodosiu, prinși într-o comedie provocată de o întreagă încrengătură de paternități transnaționale.

IMG 20180614 WA0001

Cei trei tați din piesă, toți fierari, află pe rând că nu este niciunul tatăl biologic al copilului său, fiecare dintre soțiile lor, fără să trădeze breasla, a avut un copil cu un fierar de altă naționalitate. În timpul celui de-al doilea război mondial, în cei patru ani de absență pe front a fierarului român (Grigorie – Horațiu Mălăele), soția sa, Matilda (Maia Morgenstern) aduce în fierărie un ungur, Peter (George Mihăiță), cu care va avea și un copil. După 40 de ani, fierarul ungur află că nici el nu este tatăl copilului său, acesta fiind un rus, Ivan (Valentin Teodosiu) și, pentru a închide cercul, fierarul român, în timpul retragerii de pe frontul rusesc, avusese o scurtă aventură cu o rusoaică, exact soția fierarului rus ce avusese un copil în Ungaria. Aceasta ar fi pe scurt povestea piesei. Este mai greu de prins în cuvinte comicul de limbaj, de situație, cel rezultat din mimica actorilor, genialitatea lui Horațiu Mălăele, pentru care, a fi mare actor pare doar o joacă.

Dincolo de comicul indiscutabil, piesa are în subtext și ideea inutilității războaielor, a urii și prejudecăților între națiuni, fiecare putând fi la un moment dat pus să omoare ”pe cineva ce are fața copilului lui”.

Potrivit autorului ei: ”această comedie seamănă cu un concert cântat pe o singură coardă sau cu Bolero-ul lui Ravel, în care tema variază și se multiplică. Prin această multiplicare, amplificare, realul se transformă în absurd, care devine mai convingător decât tot ceea ce este cu adevărat real. Cum comicul și tragicul sunt ca două surori gemene, în această comedie apar deseori în același timp pe scenă, ajutându-se una pe cealaltă să aducă la nonsens orice război, orice manifestare de ură și orice naționalism.” (Miloš Nikolić)

Din seria spectacolelor cu mari actori ai teatrului românesc, vă recomand să încercați să vedeți duminică una dintre reprezentațiile Teatrului AcT, Stage Dogs, cu Marcel Iureș și Florin Piersic Jr., ce semnează și regia și scenariul, inspirat de „A life in the theatre”, de David Mamet. Sunt programate de la orele 18:00 și 21:30, la Teatrul ”Radu Stanca” și, deși biletele sunt epuizate, puteți avea totuși șansa să mai prindeți locuri la intrare, înaintea începerii spectacolelor.

Programul complet al Festivalului aici.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.