Ora de Sibiu
Știri in direct

S-au împuținat producătorii de ’’Telemea de Sibiu’’ – Cel puțin pe hârtie

879

De cand telemeaua de Sibiu de este oficial produs protejat national și numarul de producatori a suferit schimbari. Dacă inainte erau sute de producatori care vindeau cu eticheta de Sibiu, acum au mai ramas deocamdata, doar zece care s-au inregistrat la Ministerul Agriculturii.

Fermierii din vecinatatea Sibiului cer sa poata vinde in continuare cu aceeasi denumire, insa numai cei care cresc oile in judet si produc branza, tot acolo, mai au acest drept. Masura a fost luata pentru a feri piata de falsuri.
De cand telemeaua de Sibiu, a primit indicatie geografica protejata, a cam disparut de pe piata branza etichetata ca fiind din Sibiu. Dealtfel, aceasta era si ideea, sa dispara falsurile.
”Prin acest demers, in momentul in care o eticheta de protejare, noi stim trasabilitatea produsului respectiv. Stie consumatorul cine il produce, stie de unde vine acea telemea de Sibiu si are o siguranta. Ca el nu este pacalit de orice alta branza cu o eticheta temporar pusa cu gandul de a vinde mai bine produsul respectiv. Nu amestecam lucurile: Aradul e Arad, Constanta e Constanta, Suceava e Suceava, Sibiul e Sibiu”, a transmis Petre Daea.
Asa se face ca din sute de producatori au mai ramas doar zece care s-au inscris la Ministerul Agriculturii si care pot vinde in momentul de fata telemea de Sibiu. Adica, vor putea eticheta cu denumirea de Sibiu doar cei care cresc oile si produc telemeaua acolo.
“Am devenit prea stricti, prea rigizi, cream unele probleme celor pe care noi ne dorim sa ii ajutam. Ideea este ca ne dorim mai multa flexibilitate, iar autoritatile sa verifice pe traseu mai bine produsul, sa nu ii determinam pe adevaratii ciobani sa nu poata sa isi eticheteze corespunzator telemeaua”, a explicat Dorin Cojocaru.
Producatorii s-au conformat si au schimbat denumirea produselor, anunta stirileprotv.ro.
”Eu am eticheta ca e de la Arad, Dorobanti, ca acolo am autorizatie, acolo am stana de zece ani. Un om care a venit din marginimea Sibiului a venit cu o calitate. Eu aici sunt de zece ani si nu am putut sa vin cu o branza care sa nu fie de calitate”, a transmis Laura Sterp, producator.
Potrivit Ministerului Agriculturii orice producator autentic din Sibiu poate primi aprobarea, atata timp cat isi creste oile in Sibiu si produce telemeaua tot acolo. foto: arhiva

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...