FMI dă un avertisment îngrijorător pentru România

0 397

Datoria publică a României, deși mică în comparație cu cea a altor state membre UE, cu o pondere de 36,8% din PIB, se apropie de un prag critic. Cel puțin asta este concluzia unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Datele FMI sunt susținute și de Banca Naţională a României (BNR), rezultând astfel că avem o datorie cuprinsă între 40% si 45% din PIB, ca prag pentru o creştere semnificativă a riscului de recesiune. Acest fapt influențează negativ posibilitatea guvernului de a refinanţa datoriile acumulate. Nivelul de 45% din PIB este, din păcate evaluat ca unul critic iar riscul de recesiune crește până la 50%.

Raportul referitor la Stabilitatea Financiară din 2015 al BNR vehiculează aceeași concluzie pesimistă a FMI-ului.

FMI atrage atenția că, istoricește vorbind, riscul suveran (adică posibilitatea de a nu plăti datoria publică, din motive aflate sub controlul guvernului) a fost fluctuant chiar şi când datoria publică nu deținea o cotă semnificativă din PIB.

Din păcate, această vulnerabilitate extremă a sistemului financiar românesc nu este singura, ci se adaugă și altora, despre care vom vorbi cu altă ocazie.

Eurostat a dat publicității lista cu statele membre ale Uniunii Europene ce dețin cote mari de datorie externă, cifre înregistrate în 2017: Cipru (97,5% din PIB), Belgia (103,1%), Italia (131,8%), Franţa (97%), Grecia (178,6%), Portugalia (125,7%).

Nivelul mediu la nivelul UE 28 al datoriei publice este de 81,6%.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.