Povestea de 25 de ani de viață intensă a talentatului solist Traian Stoiță – Îl vedeți pe scenă la Oborfest

2 4.078

Folclorul românesc a avut mereu reprezentanți de seamă. Vocile lor au dus mai departe cântecul strămoșilor și valorile tradiționale. Mari voci ale folclorului au pornit din Sibiu sau împrejurimi, iar generația tânără a muzicii populare din zona Sibiului nu este mai prejos. Unul dintre cei mai apreciați interpreți de muzică populară, Traian Stoiță, este unul dintre tinerii reprezentanți ai Sibiului muzica populară. Traia  Stoiță nu este însă doar solist de muzică populară,  ci la 25 de ani are o carieră în mai multe domenii, inclusiv politică.

Muzica a venit natural
Traian Stoiță s-a născut într-o familie în care muzica a fost mereu tratată ca un membru al ei. Bunicul lui a cântat, iar mama lui Traian i-a moștenit talentul pe care l-a transmis mai apoi. ”La noi în casă s-a cântat mereu. Bunicul cânta la fluier și cu vocea, apoi am auzit-o pe mama mea cântând…am fost un norocos că m-am născut într-o familie de acest fel. Așa că m-am îndreptat natural către muzică, era ceea ce eu văzusem în casă, ceea ce învățasem”, spune Traian.

WhatsApp Image 2018 07 05 at 18.16.06

De pe la 3 ani Traian deja participa la tot felul de concursuri, pentru ca mai apoi, în 1999, la 6 ani și jumătate să își facă debutul. ”Atunci și-a lansat mama mea primul CD, iar eu mi-am făcut debutul. Am cântat la acel eveniment și îmi amintesc că a fost extraordinar. Pe atunci nu știam ce sunt alea emoții, pentru mine faptul că eram pe scenă și cântam în fața oamenilor era cea mai mare fericire”, își amintește Traian.

OBOR FEST 2018 – Concerte, zeci de “tiribombe’’ și multe alte surprize

A cântat cu cei mai mari
Vocea lui Traian a impresionat chiar de atunci, de la debut. După două săptămâni părinții săi au fost sunați de Mărioara Murărescu. ”Nu știu dacă au trecut două săptămâni și a sunat doamna Murărescu să ma ia la Tezaur Folcloric. Așa am ajuns să cânt alături de cele mai mari nume ale folclorului românesc. Îmi aduc cu mare plăcere aminte de acea perioadă. Cum eram cel mai mic, eram așa, un fel de mascotă a Tezaurului. Dar, am avut și foarte multe de învățat. Apoi, în 2000 am plecat în primul meu turneu, în Austria. Și așa, încet, încet, am fost chemat la tot mai multe concerte în țară și am devenit cunoscut”, povestește Traian.

WhatsApp Image 2018 07 05 at 17.56.11

Faptul că este o fire jovială l-a ajutat pe Traian să primească și alte job-uri, cum ar fi cel de prezentator de evenimente. ”Ionuț Fulea este cel care m-a luat prima dată să prezint un spectacol și așa am ajuns ca spectacolele în care cânt să le și prezint. Am și o emisiune la Radio Trinitas în fiecare duminică”, spune Traian.

Student la Teologie, consilier parlamentar, profesor…….
Muzica este fără îndoială drumul ales de Traian. Dar Teologia este o parte la fel de importantă în viața lui. ”Când eram mic cântam la Biserica din Gura Râului, apoi m-am împrietenit cu Episcopul de atunci, mă lua cu el, îl ajutam cu ce avea nevoie, și așa am început să iubesc viața asta, să am o relație strânsă cu Biserica. Am făcut Seminarul de la Cluj, iar acum am reluat cursurile Facultății de Teologie. Inima mea este la preoție, dar în același timp îmi dau seama că viața mea de acum nu s-ar îmbina prea bine. Și atunci mai bine sunt un bun creștin decât un preot nu prea….”, spune Traian.

WhatsApp Image 2018 07 05 at 18.17.21
Traian și foștii săi elevi cărora le-a predat muzica

Pe lângă Teologie Traian este student și la Academia de Muzică din Cluj. De mic a studiat pianul, așa că acum ceva timp a fost și profesor de educație muzicală la mai multe școli din Sibiu. ”De mic am conștientizat cumva că trebuie să îmi aleg foarte bine drumul în viață și să îmi urmăresc scopul. Și asta pentru că timpul trece și bazele trebuie să le pun de foarte devreme. De asta am făcut atât de multe, pentru că am vrut să mă dezvolt cât mai mult”, spune Traian.

Și s-a dezvoltat și către politică. Acum este consilier al senatorului Nicolae Avram. ”Am avut mereu o legătură cu partea stângă a politicii. Am cântat în campaniile electorale pentru Ion Iliescu, apoi pentru Victor Ponta. Așa am ajuns ca din 2014 să fac parte din PSD și acum să consiliez un senator pe parte de cultură. Eu cred că politica nu are de-a face cu alte domenii ale vieții, așa că nu cred că intră în contradicție cu celelalte lucruri pe care le fac”, spune Traian.

Dragostea nu are vârstă – Și-a luat nevastă de 16 ani
Și dacă a făcut atât de multe lucruri în carieră până la 25 de ani, Traian a mai marcat un moment important în viață – de doi ani este căsătorit. Și nici asta nu a făcut-o convențional – soția lui, Paula, avea 16 ani atunci când i-a spus ”da”. ”Am cunoscut-o în noiembrie iar în aprilie aveam cununia civilă. Ea este din Poiana Sibiului, și știam că acolo se pleacă pe timpul verii. Atunci m-am gândit că dacă tot am găsit-o, să nu o pierd. Eu plecam cu concerte, ea plecată cu părinții… Nu era o situație care să îmi convină. Așa că am vorbit cu părinții ei, am căzut de acord și ne-am căsătorit. Și a fost o decizie foarte bună, pentru că acum sunt un soț fericit”, spune Traian.

28870936 1541300509316272 1307739272305114203 n
Traian și soția lui, Paula

Traian Stoiță este una din cele mai bune voci din folclorul românesc, iar cariera sa de până acum arată că este și un tânăr care știe ce vrea de la viață. Așa că ar trebui urmărit, pentru că sigur vom mai auzi de el. Și cel mai repede la Obor Fest, pentru că va prezenta evenimentul, dar va urca și pe scenă ca interpret.

video

Protagonistul unui scandal online – Acum regretă
Traian Stoiță a fost în urmă cu trei săptămâni în mijlocul unui scandal de presă după ce i-a adresat cuvinte jignitoare unei sibience, în mediul online, discuție care apoi a continuat în privat, la fel de tensionată. Totul a pornit de la un comentariu lăsat de Traian la un articol despre Președintele Klaus Iohannis. ”Totul a pornit de la un comentariu de-al meu la un articol. M-am supărat foarte tare atunci când doamna s-a luat de faptul că eu studiez Teologia și de relația mea cu Biserica. Asta m-a deranjat cel mai tare și am reacționat. Sunt o fire destul de impulsivă și nu m-am controlat. Nu sunt mândru de ce am spus. I-am transmis apoi doamnei părerile mele de rău, am vorbit și ne-am înțeles. Așa am învățat că e mai bine să taci câteodată”, spune Traian.


 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

2 Comentarii
  1. Nicolae scrie

    succes mai departe in postura de folclorist , dar vezi ca te faci de bacanie cu politica , asa ca stai linistit in banca ta

  2. Mitrea Radu Serban scrie

    Nu ne mai prezenta Psd-isti. Ești ora de sibiu nu de olt. În rest numai bine

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.