Ora de Sibiu
Știri in direct

Începe ASTRA Multicultural – Se gătesc ciorbă de zdrențișoare, crap cu varză și multe alte bunătăți

1.477

ASTRA Multicultural, ediţia a III-a, se va desfășura în perioada 12-15 iulie 2018. Este vorba despre o inițiativă dezvoltată în cadrul proiectului Patrimoniu deschis care vine să aducă frumusețea valorilor multietnice în fața publicului vizitator prin animații culturale în gospodăriile din muzeu, ateliere interactive, muzică și dansuri, meșteșuguri și gastronomie.

Sâmbătă și duminică, în paralel cu ASTRA Multicultural, va continua și proiectul Satul din spatele frontului, o inițiativă care va aduce în Muzeul în aer liber o serie de animații culturale menite să dezvăluie publicului vizitator aspectele complexe ale zonelor rurale din timpul Primului Războiului Mondial. Acest proiect face parte din oferta cultural-turistică pe care Muzeul ASTRA a pregătit-o pentru anul acesta, fiind desfășurat în cadrul Programului Centenar .
,,ASTRA Multicultural transmite mesajul Unitate prin diversitate, unitate în contextul european, unitate realizată prin fenomenul ASTRA. O să fie un maraton de evenimente desfășurate în toate zonele etnografice prezente în Muzeul ASTRA. Vom avea animații culturale în 14 gospodării, monumente expuse în Muzeu, dar și 30 de ateliere interactive în care vor participa peste 350 de meșteri, muzicanți și dansatori. Vrem să fim prezenți din ce în ce mai mult în programele sustenabile de dezvoltare regională în segmentul turistic și gastronomic. Și vom fi prezenți prin fapte! Vom avea ateliere interactive, bucate tradiționale la Târgul de țară, dansuri populare. De asemenea, în cadrul proiectului Satul din spatele frontului vor fi redate secvențele de pregătire a gospodăriilor aflate pe linia frontului din Primul Război Mondial, ilustrându-se modul cum era organizat interiorul unei gospodării cu încartiruire de trupe. Ca și componentă gastronomică, vom organiza în Muzeul în aer liber ateliere de gătit cu mâncăruri specifice tuturor provincilor istorice românești. Toate reconstituirile din acest program sunt făcute cu elemente de recuzită similară celor existente în acele vremuri.”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.Vineri, 13.07.2018, intrarea va fi liberă, iar de la ora 12:00, președinta Consiliului Județean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean, va ura bun venit celor care sărbătoresc județul Sibiu în anul Centenarului în Muzeul ASTRA, la Pavilionul Muzeal Multicultural. Muzeul ASTRA oferă începând cu ora 13:00 o serie de evenimente cu specific multicultural, dar și gastronomic. De la ora 14:30 la Târgul de Țară, sibienii îi vor putea urmări pe elevii Școlii Populare de Arte și Meserii Ilie Micu. Pe scena de pe lac are loc începând cu ora 17:00 un spectacol folcloric oferit de Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului și invitații lor: Răzvan Năstăsescu, Oana Tomoiagă, Ovidiu Homorodean, Izabela Tomița și Gabriel Popescu, Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Sînziana Ștefan, Sebastian Stan. Evenimentul este organizat sub egida Anului European al Patrimoniului. Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu, realizată cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

CALENDAR GASTRONOMIC ASTRA MULTICULTURAL 2018
Interval orar/ zi : 10:00 – 18:00

Program vineri, 13 iulie 2018, gătesc echipe din județul Sibiu
Păuca, Țara Secașelor-ciorbă de zdrențișoare, zamă de bâte, plăcinte pe dește
Roșia, Valea Hârtibaciului-brodenlaven, tocană de carne cu pisătură, plăcintă de mălai
Moșna, Valea Târnavelor -sarmale ca la Moșna, ciorbă de varză, lichiu cu varză
Arpașu de sus, Țara Oltului -fasole frecată cu zeamă de prune, coaste de porc cu cir de făină de mălai, plăcinte împăturite
Sadu, Mărginimea Sibiului – ciorbă de găluște, tocăniță de oaie, plăcinta miresii

Sâmbătă, 14 iulie 2018
Gătesc:
Rromi – păstai scazute – Poiana Perisani
Ucrainieni – crap cu varza – Targul de tara
Vlahii din Timoc – bulumac cu varza, zeama acra de pasare, paine la țăst- Târgul de țară
Basarabia – baba neagra si baba alba – Târgul de țară
Valea Viilor – fasole cu carnati – Targul de tara
Tatarii – ciorba tatareasca – Targul de tara
Dabuleni- mancare de muraturi, dulceata de lubenite

Duminica, 15 iulie 2018
Gătesc:
Rromi- tocana de porc cu cartofi – Poiana Perisani
Ucrainieni –Ciorba de peste – Mahmudia
Vlahii din Timoc – mancare de urzici, mancare de oua cu malai, placinte cu branza – Târgul de țară
Basarabia – baba neagra si baba alba – Târgul de țară
Tatarii – fasole cu carne de vita – – Targul de tara
Dabuleni- mancare cu vinete – Galesoaia Noua

Primește titlurile instant

Loading...

Citește și
ritter.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...