Ora de Sibiu
Știri in direct

Tinerii care transformă obiectele vechi în adevărate ”bijuterii” – UpCycling-ul prinde aripi în Sibiu

956

UpCycling – vă sună cunoscut? Poate da celor care au călătorit mai mult sau poate nu celor care nu au luat încă legătură cu noile tendințe. Dar oricum ar fi, UpCycling, deși sună foarte modern, este o tehnică ce în alte țări a prins de foarte mulți ani și este implementată cu succes. Dar ce este UpCycling-ul? Înseamnă reutilizarea unor „obiecte vechi, transformarea lor în noi obiecte cu utilitate nouă. Câțiva artiști sibieni fac acest lucru, iar ce iese din mâna lor sunt obiecte de artă sau obiecte ce pot fi refolosite fără a consuma resurse pentru reciclarea lor efectivă. Și care ar fi fost alt loc mai potrivit pentru a fi expuse aceste obiecte decât SIBIO – locul din Piața Mică ce s-a transformat într-un hub al artiștilor.

Foto Tudor Troancă

Lămpi UpCycling
Unul din artiștii ale căror obiecte UpCycling le găsiți la SIBIO este Cătălin Drăghici. El transformă în lampă orice îi pică în mână.

Cătălin este pasionat de lumină

”Pentru mine lumina reprezintă cel mai bun mod de a transmite emoția. Am fost mereu pasionat de felul în care se înțelege lumina, de felul în care ne ghidăm după lumină. Iar pentru că de mic mi-a plăcut să meșteresc mereu câte ceva, lucrurile au venit natural”, povestește Cătălin.

Dar nu prea natural dacă e să judecăm după job-ul pe care îl avea Cătălin atunci când s-a apucat de UpCycling – lucra într-o corporație în Austria. Și pentru că după orele de serviciu simțea nevoia să se destindă cumva a început că facă lămpi din obiecte care altfel ar fi ajuns la gunoi. ”Mă relaxa foarte tare lucrul ăsta. Așa am făcut prima lampă dintr-o rădăcină de viță de vie. Apoi din aparate foto, dintr-o rindea, sticle, tigăi, un felinar vechi, o valiză…un medic a venit la mine cu o lampă arsă de la un RMN”, spune Cătălin.

Și pentru că la un moment dat a ajuns să nu mai aibă unde depozita lămpile pe care le făcea, Cătălin s-a gândit să le vândă. În Austria piața a fost deschisă, pentru că acolo conceptul de UpCycling era deja cunoscut. Așa că a renunțat la job-ul de corporatist, s-a întors în România și face în continuare lămpi. ”La noi e puțin mai greu. Deschiși la această idee sunt cei care au mai ieșit, care au mai văzut așa ceva. Dar lucrurile încep să se miște. Eu merg pe trei direcții- lămpile pe care le fac din obiectele găsite de mine, dar cei interesați pot veni cu un obiect drag pe care își doresc să îl păstreze și eu îl transform, sau pe ideea unui cadou. Împreună cu clienții găsim cadoul potrivit pentru cineva, un cadou UpCycling ce cu siguranță va plăcea”, spune Cătălin.

Jucării din conserve

Foto Tudor Troancă

Daniel Baciu este un alt artist sibian ce practică UpCycling-ul. El însă face jucării. Și asta pentru că spune el, îi plac copiii, iar jucăriile l-au fascinat mereu.

Daniel spune că mereu i-a plăcut personajul Geppetto mai mult decât Pinocchio, pentru că folosea unelte tradiționale

”Eu folosesc orice material de fapt- de la conserve la piele, lemn, metal, ipsos, tot ce poate fi transformat în altceva. E extraordinar să vezi că folosind niște materiale care au avut deja o utilitate le poți transforma în cu totul altceva”, spune Daniel.

Prima jucărie pe care a făcut-o Daniel a fost o copie a unui balon cu aer cald. Doar naveta balonului avut 150 de componente. ”La o jucărie lucrez cam 4 zile sau și mai mult. Este un curent care prinde foarte bine la târguri, dar la turiștii străini. Am avut un client care a fost foarte încântat că a găsit jucării UpCycling, mi-a spus că a căutat multă vreme”, spune Daniel.

Așa că artistul sibian își procură materia primă de oriunde alții o aruncă. ”De exemplu foarte bune sunt burlanele acelea de la aparatele de aer condiționat. Am găsit o firmă care în loc să le arunce mi le dă mie. Orice poate fi folosit în mod creativ, iar astfel se salvează o grămadă de resurse care altfel ar fi folosite pentru reciclare”, spune Daniel.

Sticla reinterpretată
Horațiu Oltean face parte dintr-o familie care deține o fabrică ce produce sticlă. Dacă ar fi să judecăm așa, interesul lui ar fi să vândă cât mai multă sticlă nouă, produsă la ei. Doar că lucrurile stau chiar invers. ”Tocmai pentru că știu cât de mult se consumă pentru a produce sticlă sau pentru a o topi, recicla deci, am luat inițiativa de a refolosi sticla deja uzată. Cu costuri mult mai mici ea se transformă prin UpCycling în ceva ce poate fi folosit sub o altă formă”, spune Horațiu.

Horațiu transformă sticla veche în obiecte șic, reinterpretate

Așa că, la fel ca și ceilalți artiști, Horațiu primește sticle de la mai multe baruri și restaurante. Pe unele le transformă în vaze, pe altele în borcane pentru mirodenii, în sticle pentru oțet și ulei, în cilindrii pentru paste și cereale sau în pahare. ”Sticla se taie, se șlefuiește și gata, noul obiect este deja utilizabil fără a fi consumat resurse enorme. Pahare de exemplu am trimis către multe restaurante și baruri din București, deoarece conceptul lor se îndreaptă către astfel de tendințe, către UpCycling”, spune Horațiu.

Sticla UpCycling a lui Horațiu a ajuns și suport pentru lumânări parfumate, suveniruri la diverse festivaluri, dar a făcut chiar și vitralii din funduri de sticlă.

De pe stradă, în poșetă
Andreea Zaharescu este un artist din Iași, dar care expune la SIBIO în Sibiu. După o perioadă în care a făcut voluntariat în India, a revenit în România unde a început și ea să facă UpCycling. ”Acolo lucrul ăsta se întâmpla de nevoie. De acolo am venit cu ideea de a transforma deșeuri în lucruri care pot fi reutilizate. Și asta fac acum”, spune Andreea.

Andreea a învățat despre UpCycling în India

După ce campania publicitară s-a încheiat și bannere-le sunt date jos de pe clădirile din oraș, Andreea le curăță și le transformă în plase, portofele, genți, sacoșe. ”Este un material foarte bun, pentru că este rezistent și impermeabil. De ce să cumpărăm niște plastice made în China în loc să cumpărăm ceva produs local și care poate fi reutilizat”, spune Andreea.

Produsele Andreei, la fel ca obiectele UpCycling ale colegilor ei sibieni se adresează unui public destul de restrâns. Și asta deoarece cultura românească nu s-a îndreptat încă foarte bine către astfel de tendințe. Receptivi sunt tinerii care au văzut astfel de lucruri în călătoriile lor în țările vestice sau turiștii care vin în vizită la noi și găsesc astfel de obiecte la târguri. Dar e doar începutul, pentru că o astfel de inițiativă nu are cum altfel decât să crească și să se dezvolte. Și asta tot în beneficiul nostru. Trebuie doar să înțelegem și să nu ne ferim de nou. Sau de refolosit….

Și cel care se luptă cu mentalitățile este promotorul expoziției găzduită la SIBIO, Adi Oprea. ” Ideea de bază pentru MADEinSB este că vreau să construiesc o comunitate de artiști/artizani. Ei există și fac lucruri foarte frumoase, iar eu vreau sa-i fac să se cunoască între ei si să colaboreze punctual pe proiecte, sau în general. Mi-aș dori pentru Sibio sa ajungă un loc de întâlnire al artiștilor, artizanilor, creatorilor de orice fel, un loc în care să-și expună lucrările și să dialogheze, atât între ei, dar mai ales cu potențialii lor cumpărători (de unde și sesiunile de meet&greet, de câte 3 zile în care ei își prezintă întregul portofoliu de lucrări). Sunt un fan declarat al UpCyclingului, al refolosirii creative, atât în Sibio (tejgheaua și gradena din Sibio sunt făcute dintr-un gard vechi) cât și în viața de zi cu zi.”, spune Adi Oprea.

Primește titlurile instant

Loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...