Ziua Franței – Iohannis le-a urat francezilor „Bonne chance” în finala Campionatului Mondial din Rusia

320

În discursul de la recepția de Ziua Franței, președintele Klaus Iohannis a urat la final noroc echipei de fotbal a Franței înaintea finalei Campionatului Mondial din Rusia, Franța – Croația

”Nedorind să ignor ce se mai întâmplă în lume, dați-mi voie să vă urez «Bonne chance pour demain avec le football!»”, a spus Klaus Iohannis la finalul discursului său ținut cu ocazia Zilei Franței.

În discursul său de la Ambasada Franței, Iohannis a apreciat că Ziua Națională a Franței este sărbătorită în acest an într-un moment de însemnătate deosebită pentru relația istorică dintre cele două țări, respectiv Centenarul Marii Uniri. ”Națiunea română va rămâne veșnic recunoscătoare Franței, care, prin misiunea militară franceză condusă de Generalul Berthelot, a venit alături de noi în momentele cele mai dificile din istoria noastră și a contribuit, prin credința în victorie și atașamentul pentru cauza libertății, la făurirea idealului național al Marii Uniri. 2018 este anul în care vom marca împreună Centenarul prin organizarea Sezonului România – Franța, pe care voi avea privilegiul să-l inaugurez împreună cu Președintele Macron, la Paris, la sfârșitul lunii noiembrie. Fără a neglija trecutul, Sezonul este orientat către viitor și urmărește să pună în lumină un destin comun, într-o Europă pe care împreună, România și Franța, ne-o dorim mai puternică”, a afirmat Klaus Iohannis.

Șeful statului român a mai spus că de 10 ani există între România și Franța un Parteneriat Strategic solid în toate domeniile, pe care dorește să-l aprofundeze și, în același timp, să-i dea mai multă concretețe.

”Celebrarea în acest an a unui deceniu de la consacrarea relației strategice este o imensă oportunitate pentru a strânge și mai mult legăturile noastre, dar și pentru a lucra împreună pentru relansarea proiectului european, în special din perspectiva apropiatei Președinții române a Consiliului Uniunii Europene. Ultimii ani au cunoscut un elan remarcabil în relația cu Franța. Contactele politico-diplomatice sunt numeroase și foarte bune. În 2016 și în 2017 am avut plăcerea să primesc în vizită în România doi președinți francezi. Pentru domnul Președinte Macron, vizita din august 2017 a fost prima vizită bilaterală în regiunea noastră. Aceste întâlniri, precum și densitatea contactelor la toate nivelurile, au contribuit la aprofundarea relației bilaterale strategice și a cooperării la nivel european. Prietenia româno-franceză este specială și datorită celor două comunități deja tradiționale, care acționează ca adevărați ambasadori în viața de zi cu zi”, a adăugat Klaus Iohannis.

Comunitatea română din Franța, a apreciat președintele Iohannis, a demonstrat că este un contribuitor important la dinamica economică și socială a societății franceze, iar comunitatea franceză din România, și mulți dintre ei se află astăzi aici, și mă bucură acest lucru, este o comunitate vivace, activă în mediul economic și nu numai.

”Nimeni nu și-ar putea imagina că relația dintre statele noastre ar fi la fel fără francofonia pe care o împărtășim. Limba franceză, care a fost introdusă încă din 1776 ca disciplină obligatorie la Academia Domnească din București, rămâne și astăzi a doua limbă străină studiată în școli, iar România este principalul pol regional francofon, fiindu-i consacrat statutul de stat – far al francofoniei. Dincolo de semnificațiile istorice pentru Franța, 14 iulie a devenit și o sărbătoare a valorilor democratice care ne unesc: atașamentul față de idealul de libertate, determinarea de a lupta pentru ca fiecare cetățean să poată reuși în viață și în societate – ceea ce numim egalitate – și convingerea că nimeni nu trebuie lăsat în voia sorții, și anume fraternitatea. Sunt convins că doar unindu-ne forțele în spiritul fraternității noastre istorice, România și Franța vor contribui ca două ancore de stabilitate, la un capăt și celălalt al Uniunii Europene, la reușita relansării proiectului unei Uniuni mai puternice. Închei prin a vă ura, Franței, francezilor: «La mulți ani!». Vive la France! Vive la Roumanie”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Sursa MEDIAFAX

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.