panorama sibiu 4

Sibiul era văzut ca un oraș în care se trăiește liniștit, un loc în care oricine își dorește să fugă de aglomerație și stres s-ar putea retrage. În ultimul timp însă a ieșit din top-ul preferințelor, iar cei care se gândesc să se mute se îndreaptă către Cluj, Timișoara, Iași, Brașov.

În viitorul apropiat, aproximativ 261.000 de oameni se vor muta la Cluj-Napoca, spun bancherii. Numărul estimat depășește valul migrației spre București și asta pentru că doar aproximativ 246.000 de oameni se gândesc să se mute în Capitală.
„Am venit din București. Oamenii sunt mai relaxați, Bucureștiul s-a aglomerat foarte tare”, spune un tânăr care s-a mutat în Cluj-Napoca. Pe lângă faptul că este un renumit centru universitar, oraşul din inima Transilvaniei este raiul specialiştilor în calculatoare. „E clar, trebuie să vii la Cluj dacă vrei să îți meargă bine pe IT”, spune un tânăr.
Şi Iaşiul devine tot mai interesant pentru tinerii care vor să se mute din judeţele limitrofe. „Mă pot dezvolta şi pe plan personal, şi pe plan profesiona”, spune un tânăr.
„Odată distracţie, odată avem oportunităţi de joburi şi timp liber: parcuri, locuri unde să ieşim”, spune alt tânăr.
Calitatea vieţii este mult mai importantă decât oraşul în sine, spun sociologii. „Există acum o tendinţă în rândul tinerilor de a-şi alege următoarea destinaţie după terminarea facultăţii, se uită către marile oraşe”, spune Laura Albu, sociolog. Deşi angajatorii din provincie caută la fel de mulţi salariaţi precum recrutorii din Capitală, municipiile au de patru ori mai puţine spaţii de birouri decât Bucureştiul.
„Foarte multe autorizaţii de construcţie emise în ultima perioadă”, spune Irinel Tofan, directorul unei firme de construcţii. Şi din zona construcţiilor rezidenţiale din nord-estul ţării porneşte un val de optimism. „Am venit suplimentar cu aproape 500 de apartamente noi pentru oraşul Iaşi”, spune Irinel Tofan. Sociologii sunt însă destul de rezervaţi faţă de prognoza Băncii Mondiale. „Dacă lucrurile vor merge în ritmul acesta şi dacă investitorii vor construi locuinţe şi dacă investitorii vor ajunge la nivelul Bucureştiului, atunci aceste oraşe ar putea prelua o parte semnificativă din populaţia care ar dori să vină pentru job-uri ceva mai bune”, spune Adrian Dan.

Sursa www.digi24.ro

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns