Ora de Sibiu
Știri in direct

Cea mai sănătoasă fermă din zona Sibiului – ”Legume gustoase” e mai mult decât o afacere de familie

7.167

E vremea legumelor. Și dacă nu profităm acum de ele, când se găsește orice, atunci când? De preferat este să le cumpărăm din piață, dar dacă se găsește o ”sursă” de încredere, e perfect. De încredere înseamnă că legumele sunt naturale, netratate cu chimicale și crescute în ritmul lor. Și încă mai există așa ceva. La Șura Mare cresc ”Legumele gustoase”, o afacere de familie care îi hrănește pe cei care își doresc produse de calitate.

Bancherul agricultor
Tiberiu Oeșdean are 36 de ani și este din Blaj. A venit la Sibiu acum mulți ani, când s-a angajat la o bancă. A lucrat în sistem 12 ani, până când și-a dat seama că o altă ocupație i-ar aduce satisfacție. ”Eu am făcut Liceul Agricol la Blaj. Părinții și bunicii mei au cultivat pământul dintotdeauna, așa că eu eram familiarizat cu această activitate. Pentru că lucram într-un mediu destul de stresant, cu oameni, bani, target-uri, după orele de serviciu am început să cultiv legume, pentru că era o activitate care mă relaxa”, spune Tiberiu.


Și pentru că producția era destul de mare pentru familia lui, Tiberiu le ducea legume și colegilor de serviciu. ”Am început pe o bucățică de teren al bunicii soției. Apoi am crescut suprafața, iar legumele duse colegilor au fost foarte apreciate. Toți spuneau că au gust. Așa că m-am gândit că aș putea face din asta o afacere”, spune Tiberiu.

Legume din bani europeni
Așa că Tiberiu a făcut un proiect și a acesat fonduri europene. A primit banii, pe care i-a folosit în primă fază pentru a cumpăra mai mult teren. Așa a ajuns acum să cultive pe 3 hectare. Apoi, anul acesta a construit 2 solarii. ”Mi-am dat demisia din sistemul bacnar pentru a mă putea ocupa de cultivarea legumelor. Solariile le-am construit eu cu socrul meu, am sudat, am întins…e os atisfacție când faci totul singur. În ele avem anul acesta 6.000 de plante de ardei capia,ardei gras și gogoșar. Până anul viitor voi mai construi 3 solarii și vom cultiva și roșii în solar”, spune Tiberiu.

Legume gustoase
Încă de când colegii de la bancă au primit legume de la Tiberiu, au spus despre ele că au gust. Păi nici nu ar vrea cum altfel, pentru că Tiberiu folosește doar semințe românești, iar felul în care cultivă legumele este natural. ”Nu folosesc niciun fel de îngrășăminte chimice, pentru că le-ar schimba gustul. La Șura Mare sunt foarte mulți crescători de vaci și oi, așa că am de unde procura gunoi de grajd. Nici de stropit nu le stropesc cu chimicale, iar ritmul lor de creștere este cel natural, nu le forțez în niciun fel”, spune Tiberiu.

Tiberiu folosește doar semințe românești

Tocmai pentru aceste motive prețurile legumelor cultivate la Șura Mare este puțin mai mare decât cele din supermarketuri. ”Oamenii fac mereu comparație cu magazinele. Dar le explic cum cultiv eu legumele, iar diferența de 50 de bani sau un leu nu cred că este atât de mare pentru niște legume absilut naturale. Iar faptul că sunt apreciate o dovedește numărul mare de clienți pe care îi am, iar 80% dintre ei au copii sub 2 ani”, spune Tiberiu.

Livrări la domiciliu
Tiberiu nu regretă faptul că a renunțat la sistemul bancar pentru a deveni agricultor. ”mi-am asumat un risc, este adevărat, dar e vorba de pasiune, pe care am transformat-o în afacere, așa că lucrurile nu aveau cum să nu meargă. Este foarte multă muncă, dar nu mai este stresul de dinainte. Câștigul material va veni, dar principalul câștig este cel sentimental și psihic, pentru că o astfel de activitate, chiar dacă este solicitantă, îți aduce totuși liniște”, spune Tiberiu.

Legumele de la Șura Mare sunt naturale, netratate cu chimicale

Și pentru că încă de la început și-a dorit ca legumele cultivate de el să fie cele mai bune, Tiberiu le livrează imediat după ce au fost culese. ”Gustul nu mai e la fel după aproximativ 48 de ore după culegere. Așa că livrările le fac marțea și joia, imediat după ce am recoltat. Le duc la domiciliul clienților, după ce iau comenzile pe Facebook”, spune Tiberiu.

E sezonul lor, așa că profitați de beneficiile pe care le aduc. Și măcar acum, în plin sezon, mâncați legumele crescute natural, într-un sol fără chimicale. E sănătate curată și e un gust nealterat, așa cum era gustul din grădina bunicii. Și e ”Legume gustoase”!

Primește titlurile instant

Loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...