Ora de Sibiu
Știri in direct

Hărțuirea sexuală și psihologică e contravenție când nu e infracțiune Amenzi de la 3000 de lei

473

Hărţuirea sexuală și cea psihologică se sancționează, începând de luni, cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 10.000 lei, după apariția în Monitorul Oficial a noilor prevederi din Legea privind egalitatea de șanse între femei și bărbați.

„Este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat”, prevede un nou articol introdus în Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, act normativ publicat, luni, în Monitorul Oficial.

Încălcarea interdicțiilor privind hărţuirea, hărţuirea sexuală sau hărţuirea psihologică „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune”, mai prevede actul normativ.

Hărţuirea sexuală este faptă penală dacă este vorba de „Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare”  și se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”

Constatarea și sancționarea contravențiilor se fac de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române, în zona de competenţă, precum şi de către poliţiştii locali, potrivit legii publicată luni în Monitorul Oficial.

Actul normativ care se aplică începând de luni spune că prin hărțuire se înțelege „situația în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității persoanei în cauză și crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor”.

Prin hărțuire sexuală se înțelege „situația în care se manifestă un comportament nedorit cu conotație sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității unei persoane și, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor”, iar prin hărțuire psihologică se înțelege „orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic și implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenționate și care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane”, mai prevede legea.

Proiectul de lege a fost adoptat pe 10 iulie de Camera Deputaților, for decizional, cu 214 voturi „pentru”, 8 voturi „contra”, 10 abțineri. Președintele Klaus Iohannis a semnat, pe 2 august, decretul privind promulgarea legii.

Sursa: MEDIAFAX

Primește titlurile instant

Loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...