protap 1

Festin culinar sâmbătă după amiază în cel mai mare muzeul în aer liber din România. Un taur de aproximativ 1.700 de kilograme a fost gătit la proțap. Sute de oameni au stat la coadă ca să guste din carnea rumenită.

Radu Zărnescu, bucătarul care a reușit să pregătească cel mai mare taur din rasa Angus din România, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că este pentru prima dată când a avut pe proțap un animal atât de mare și că întreg procesul de pregătire a fost unul special.
„Mă bucur foarte mult că am avut această ocazie să realizăm cel mai mare taur la proțap. Este un Angus de România, o specie autohtonă, un produs local de Sibiu, este un taur oferit de cei de la fermă, un taur emblematic pe care noi astăzi l-am pregătit aici, pentru sibieni. Ne trebuie cam o zi și jumătate să ajungem la partea de os pentru că e un volum foarte mare de carne. E un animal care acum câteva luni avea 1700 de kilograme, vorbim de rasa Angus, un animal cu blana neagră”, a explicat Radu Zărnescu.protap 2Potrivit acestuia, întreg procesul tehnic, până când animalul a fost pus la proțap, a parcurs mai multe etape.
„În primul rând am pregătit proțapul. Noi de obicei facem foarte mulți tauri la proțap, dar încă nu am avut un taur atât de mare, astfel că a trebuit să ne pregătim tehnic. Am pregătit axul central, am pregătit menghinele de prindere, e nevoie de un control al focului, a sistemului de rotire, care trebuie să fie special. Sunt multe detalii importante atunci când vorbim de un volum de carne foarte mare”, a spus Zărnescu.
Carnea care rămâne după ce este pregătită ar putea hrăni peste 2.500 de persoane, a spus bucătarul.
Sute de oameni au stat la coadă pentru a primi o porție de carne de vită Angus.
„Eu nu mănânc de obicei carne de vită, dar asta este foarte bună. E un deliciu”, a spus Ioana.
Un turist venit din Spania a spus că este un cunoscător al preparării cărnii de vită, dar niciodată nu a văzut un proțap atât de mare.protap 3„Este fantastic cum au reușit să pună un astfel de animal, atât de mare, pe un proțap. Carnea… ce să spun? E absolut extraordinară”, a spus Jose.
Evenimentul care s-a produs în zona Târgului de Țară, din Muzeul Satului din Sibiu, a fost o avanpremieră a programului „Sibiu, Capitală Gastromică Europeană 2019”.

„Avem premiera pentru programul <Sibiu, Capitală Gastronomică Europeană>. Este în același timp un exercițiu gustos pentru a vedea care sunt lucrurile care trebuie îmbunătățite, dar și un test de tip de program care trebuie implementat pentru județul Sibiu. Avem 100 de bucătari care gătesc în localități din județ: la Sibiu, la Mediaș, la Ocna Sibiului, la Miercurea Sibiului, la Săliște, la Cisnădioara și care pun în valoare produsele locale, cum este și în acest caz unde am folosit crescătorul de taurine, pentru a exemplifica cum putem să facem un produs turistic din acest proțap imens de taur de 1700 de kilograme”, a spus Alin Chipăilă, președinte Asociația Județeană de Turism.

Și pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu s-au gătit mâncăruri tradiționale. Chef Rafa Marius a explicat în direct pe Ora de Sibiu ce a pregătit.

Aceste bucate le puteți savura și duminică pe strada Cetății.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns