O sibiancă, aleasă ”Frumoasa Oltului” la Festivalul Național de la Călimănești

0 1.107

Lorena Bogdan, una dintre dansatoarele de la Ceata Junilor a impresionat juriul concursului ”Cântecele Oltului ” și a fost desemnată cea mai frumoasă participantă. Junii s-au întors și ei cu marele premiu al Festivalului.

Festivalul concurs ”Cântecele Oltului” s-a desfășurat la Călimănești la finalul săptămânii trecute. Pe lângă dansurile și cântecele populare care au fost jurizate și frumusețea participantelor a impresionat.

Lorena Bogdan, cea care a primit titlul de ”Frumoasa Oltului” are 23 de ani și este dansatoarea la Ceata Junilor. Lorena Bogdan a prezentat costumul popular, a recitat o poezie și a făcut o demonstrație de joc popular împreună cu partenerul de dans Adrian Stoiță.39605720 1925736377503439 5524477615206825984 nDacă Lorena a adus acasă un titul de Miss, Ceata junilor s-a întors cu marele premiu al Festivalului. Au reușit să impresioneze, la fel ca de fiecare dată, și au câștigat marele premiu după ce au prezentat o suită de dansuri populare de pe Valea Hârtibaciului.

„Ceata Junilor”, pepiniera Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, a participat la cea de-a 50-a ediție a Festivalul Ansamblurilor Folclorice „Cântecele Oltului”, organizată  în perioada 17-19 august 2018, de Primăria Orașului Călimănești în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea din cadrul Consiliului Județean Vâlcea.

Festivalul are caracter de competiție, iar dansatorii sibieni au intrat în concurs la patru probe: Secțiunea Interpretare vocală – Doina Oltului: prin Alexandra Posa, care a interpretat o jiană și o învârtită din Mărginimea Sibiului; Secțiunea Frumoasa Oltului – Lorena Bogdan și-a prezentat costumul popular, a recitat o poezie și a făcut o demonstrație de joc popular împreună cu partenerul de dans Adrian Stoiță; Secțiunea Cel mai frumos port popular – prin reprezentanții Lorena Bogdan și Adrian Stoiță, ambii purtând costume populare din Arpașu de Jos; Secțiunea Ansambluri, în cadrul căreia „Ceata Junilor” a prezentat transpunerea coregrafică a obiceiului Plugarul, din Țara Oltului.

Evoluțiile sibienilor au fost răsplătite de juriul de specialitate cu două distincții: Trofeul Festivalului-Concurs „Cântecele Oltului” acordat Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor” și titlul Frumoasa Oltului – decernat artistei Lorena Bogdan. „După zeci de ore de repetiții și multă dăruire, dansatorii și profesorii lor – Alesea și Ovidiu Sas au demonstrat că munca asiduă nu rămâne nerăsplătită! Dragii mei, meritați din plin acest trofeu! Realizările voastre sunt o adevărată bucurie și o reală mândrie! Vă felicit din toată inima și vă prețuiesc!”, a declarat Silvia Macrea, director artistic al Ansamblului „Ceata Junilor”. „Pentru noi, cele două distincții sunt o mândrie și un real succes, o confirmare a faptului că reușim să creștem o generație atât de frumoasă, pepinieră a profesioniștilor de la Junii Sibiului. Participarea la acest festival-concurs a fost un adevărat examen, mai ales că în juriu s-au aflat personalități ale etnologiei, precum academician Sabina Ispas, profesorul Ilie Moise și cercetători ai culturii tradiționale din alte județe”, menționează Alesea și Ovidiu Sas.

Membru în juriul de specialitate a fost reputatul etnologic și folclorist sibian prof.univ.dr. Ilie Moise care a declarat:

39569841 1925736537503423 4699832482646720512 n

„Împreună cu colegii din juriu am apreciat evoluția extraordinară, care tinde spre un profesionalism de primă mână, și ținuta impecabilă a Ansamblului sibian. Ceata Junilor a făcut o impresie deosebită la ediția aniversară a Festivalului Cântecele Oltului.”

De-a lungul celor cincizeci de ediții, județul Sibiu s-a remarcat printr-o prezență constantă în festival. Acest fapt a fost evidențiat atât în monografia editată cu prilejul ediției aniversare, cât și prin acordarea de distincții de către organizatori. Astfel, au fost conferite Diplome aniversare și Medalii jubiliare „Cântecele Oltului” doamnei Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, familiei Țichindelean – din Rășinari, Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu” din Agnita, prin director Ioan Sârbu, și prof.univ.dr. Ilie Moise.

Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” a fost înfiinţat în 1991 de către reputatul coregraf Ioan Macrea, iar astăzi, sub acest nume, se regăsesc două generaţii de dansatori. Generația dansatorilor experimentați, „Ceata Mare”, este condusă de Silvia Macrea, coregraf și manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, iar generația tinerilor dansatori, „Ceata Mică”, este condusă de Alesia și Ovidiu Sas. Împreună, ei reuşesc să transmită mai departe moştenirea muzicală şi coregrafică a României, păstrându-i în acelaşi timp vigoarea, originalitatea şi dinamismul. De ani buni, „Ceata Junilor” reprezintă pepiniera Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, astfel încât repertoriul Cetei s-a diversificat continuu, iar performanțele tehnice și artistice au crescut constant. Distincţiile şi trofeele obţinute la festivaluri de folclor naţionale (Tulcea, Cluj, Bistriţa, Năvodari, Timişoara, Lugoj, Rădăuţi, Bucureşti, Slatina, Braşov, Reşiţa etc.) şi internaţionale (Germania, Polonia, Turcia, Grecia, Cehia, Olanda, Danemarca, Belgia, Cipru, Serbia, Slovacia, Italia, Portugalia, Austria, Bulgaria etc.) sunt dovada valorii Ansamblului „Ceata Junilor”.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.