operatie5 costache

Doctorul sibian Victor Costache a reușit în premieră să ducă la bun sfârșit primul caz de anevrism de aortă toracică rupt, tratat endovascular.

Cazul a fost acceptat de Conf. Dr. Victor Costache și Echipa INIMII de la SIBIU, după ce a fost refuzat în prealabil de două Institute de Boli Cardiovasculare renumite, din cauza complicațiilor, anunță bugetul.ro. Acest tip de intervenție permite evitarea deschiderii cavității toracice ce s-ar fi soldat cu urmări postoperatorii mult mai complicate la un pacient foarte fragil, aflat în șoc hemoragic.
„În patologie rareori există imposibil. Cred că orice problemă medicală are o soluție și optica ta, ca medic este direct influențată de informația și experiența acumulată, cazuistica personală și perfecționarea continuă. Și aș accentua perfecționare pentru că in domeniul meu NU există EU ȘTIU TOT sau SUFICIENT”, a declarat chirurgul Conf.Dr. Victor Costache.
Incidența anevrismelor aortice este de 112 cazuri la 100.000 de locuitori.
O intervenție de Endoprotezare crosa aortică și aortă toracică descendentă cu stentgraft “Bolton Medical Relay” prin abord chirurgical femural bilateral a fost realizată de Echipa Heart Team la Spitalul European Polisano Medlife, formată din medicii chirurgi: Conf. Dr. Costache Victor, Dr. Farcaș Felix, Dr. Chitic Anca și anestezist dr. Ilie Sorin.
Pacientul în vârstă de 77 ani și 11 luni se simte bine, a fost trezit din anestezie la câteva ore după intervenție, este stabil hemodinamic și respirator, fără acuze subiective. Acesta își va putea relua stilul de viață anterior intervenției, cu efectuarea unor examinări angio-CT periodice și controlul valorilor tensiunii arteriale. A fost externat după doar 5 zile de la intervenție.Serban Stoica Victor Costache„A fost un anevrism de aortă toracică descendentă rupt în esofag, cu sângerare activă, anemie secundară, risc vital major. Riscurile la care era expus țineau de imposibilitatea montării endoprotezei, hemoragie masivă, rupturi arteriale, insuficiența renală cronică, endoleak – lipsa sigilării anevrismului de către proteză. Acesta fusese internat în regim de urgență în data de 04.07.2018 la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași, pentru hematemeză, vertij, dureri abdominale cu debut cu aproximativ 6 ore anterior internării. La Iași i s-au efectuat două endoscopii digestive superioare și o examinare angio-CT de aortă, care au pus în evidență un anevrism de aortă toracică descendentă, rupt în esofag, cu sângerare activă”, a declarat Conf. Dr. Victor Costache.
Echipamentele folosite au fost Stentgraft aorta toracică “Bolton Relay”, Bolton Medical, USA. Cazul a fost deja acceptat pentru a fi prezentat în cadrul Congresului Societății Internaționale de Chirurgie Endovasculară, cel mai așteptat eveniment pentru chirurgia cardiovasculară, eveniment ce va avea loc în 4-6 Octombrie a.c. la București. foto: arhiva

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns