rex principala

Unul dintre cei mai temuți câini polițiști pentru infractori din România, iese la pensie. Chiar dacă are doar nouă ani, Rex lasă locul unui coleg mai tânăr, Vog. Ciobănescul german a depistat în ultimii ani nu mai puțin de cinci criminali. Aât el cât și succesorul său au fost dresați și antrenați la Centrul Chinologic din Sibiu.

Are 9 ani, adică echivalentul a 85 de ani, și este un exemplu pentru Poliția Română. Cât timp a fost angajat la IPJ Brăila, Rex a depistat cinci criminali și a rezolvat rapid nenumărate cazuri de furt. Acum, este pensionar și mai tânărul Vog i-a luat locul, anunță click.ro.
A servit în Poliție toată viața, iar acum așteaptă să-și trăiască bătrânețea în liniște. Rex, supranumit spaima infractorilor din Brăila, a fost pensionat.
Are aceeași poftă de muncă, dar instructorul său Marian Hârjoghe, agent şef adjunct, este conștient de faptul că anii nu-l l-au ocolit.
În 2010, ciobănescul german a terminat cursurile la Centrul Chinologic Sibiu cu 9 şi 10, notă maximă obţinând şi la specializarea ”prelucrare urma miros uman”. Și a demonstrat în toată cariera că nu a fost o pură întâmplare.rex 1

A depistat cinci criminali periculoși
În prima lui misiune, a mers pe urmele unui hoţ din locuinţe, din comuna brăileană Movila Miresii, şi, după ce a mirosit locul pe unde individul a sărit gardul, a căutat vreo 300 de metri, a ajuns pe o altă uliţă şi s-a oprit în faţa casei autorului. Investigaţiile au stabilit că pista urmată de el a fost bună.
Au urmat multe alte cazuri de furturi rezolvate, dar și crime.
În 2011, un bărbat din localitatea Silistraru a violat şi ucis o femeie, după care a fugit. Rex a luat urma de la locul oribilei fapte, a mers câteva sute de metri şi s-a oprit într-un bar din localitate. De aici poliţiştii au recuperat telefonul mobil al victimei, dat de autor unui consătean în schimbul unor băuturi alcoolice.
Costel Mircea, zis „Porcu”, a fost descoperit, iar de frica pușcăriei s-a spânzurat.
În februarie 2015, Rex a dovedit din nou că este un veritabil câine de urmă. O femeie din comuna Grădiştea a fost ucisă de patru consăteni, ca să-i fure banii din poşetă. Cel care le-a lua urma și i-a dus direct la casa criminalilor a fost tot Rex.rex 2”După prima urmă luată de la locul crimei, câinele l-a condus pe instructor într-un grup de localnici, unde se afla şi o rudă a victimei, ceea ce a însemnat că urma luată aparţinea persoanei decedate. Apoi, ajuns lângă un gard, din care agresorii au rupt o scândură, a luat urma, a mers atent peste 130 de metri, a adulmecat-o pe o altă stradă şi a dat semne de nelinişte şi agitaţie în dreptul porţii imobilului unor localnici. Urmărind şi această pistă indicată de Rex, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Brăila i-au identificat şi reţinut pe trei dintre cei patru agresori, care locuiau în acel imobil”, au povestit polițiștii.vog cu instructorul

Instructorul vrea să-l ia acasă
Marian Hârjoghe susţine că îl cunoaşte pe Rex ca pe un copil. ”Îi cunosc toate mişcările, felul în care îşi ciuleşte urechile, toate smuciturile lesei, toate scâncetele de bucurie sau nerăbdare, ori agitaţia plină de satisfacţia misiunii împlinite”, spune instructorul, care vrea să-l adopte. Dar acest lucru se poate întâmpla doar dacă în urma licitației nu va fi nimeni interesat să-l cumpere. Prețul de pornire este de 400 de lei, iar în runda a doua coboară la 240 de lei, după care poate fi dat gratuit.vog6

Vog este scos acum în misiuni
Cel care i-a luat locul lui Rex este tot un câine cu performanțe școlare. Are 2 ani, iar de la 4 luni a fost luat de IPJ Brăila de la Centrul Chinologic Sibiu. Până să intre în pâine, ciobănescul german Vog a fost instruit și specializat în preluare de urme. ”Ca și Rex, va fi folosit pentru căutarea hoților, autorilor de crimă. Carnetul lui de note arată că este un câine de 10”, ne-a declarat Laura Dan, purtător de cuvânt la IPJ Brăila. Vog este polițist de două luni și până acum nu a avut parte de cazuri grele.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns