Autostrada Sibiu – Pitești: Acordul de mediu întârzie (din nou)

0 878

Ministerul Mediului a anunțat că ar fi deblocat toate proiectele care aveau nevoie de acorduri de mediu. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu spune că până în prezent s-au emis acorduri de mediu pentru 350 de kilometri de autostrăzi, mai puțin pentru autostrada Sibiu – Pitești.

„Când am venit la minister, am cerut din prima zi situaţia acordurilor de mediu pentru fiecare tronson de autostradă, pentru că ştiam din 2015 cum am lăsat situaţia la Ministerul Mediului şi am vrut şi eu să văd dacă există măcar o evoluţie. Am chemat Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului şi toţi responsabilii, directorii din direcţiile Ministerului Mediului şi le-am spus clar: ‘Vreau în cel mai scurt timp, respectând legea de mediu, să daţi acordul de mediu pe tot ceea ce este cerut de Ministerul Transporturilor, prin CNAIR. Şi, dacă este nevoie, eu personal mă voi întâlni cu Compania Naţională de Autostrăzi’, lucru pe care l-am şi făcut. Nu mi-a fost ruşine că eu sunt ministru şi am stat de vorbă cu un director de companie, dar am deblocat toate şi Ministerul Mediului, prin Agenţia Naţională de Mediu, a dat toate acordurile de mediu. A rămas acum tronsonul Sibiu – Piteşti la stadiul de evaluare de impact, urmează CAT-ul şi să dăm acordul de mediu”, a afirmat ministrul, la Antena 3, citat de Agerpres.
Aceasta a susţinut că existenţa liliecilor sau a urşilor invocată pentru neacordarea acordurilor de mediu sunt „interesele unora” fie financiare, fie pentru a împiedica România să construiască autostrăzi.
„Deci, am deblocat absolut toate… Avem la ora actuală acord de mediu pentru 350 de kilometri de autostrăzi. Vorbeaţi de lilieci? Când e vorba de interesele unora – nu ştiu dacă sunt numai financiare sau ca să ne împiedice pe noi ca ţară să avem o astfel de infrastructură, cred că nu vreau să mă gândesc aşa de departe -, dar au existat situaţiile acestea, le-am văzut… Eu, de felul meu, sunt un om împăciuitor. Am depistat că nu există absolut nimic, am trimis – ca să ne putem convinge de lucrul acesta – pe o colegă de-a mea, care acum este chiar directoare la ANAP, şi le-am spus clar: ‘Vreau şi eu să văd. Există? Şi vreau să îmi faceţi poze de la locul faptei. Dacă este nevoie, mă duc eu, ca ministru’. Nu s-a văzut absolut nimic şi s-a rezolvat problema”, a arătat ea.
Şeful de la Mediu a adăugat că situaţia a fost similară şi pentru drumurile judeţene, nu doar pentru proiectele de autostrăzi.
În luna mai, Ministerul Mediului a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) situaţia la zi a acordurilor de mediu pentru un portofoliu de câteva zeci de proiecte de infrastructură rutieră, printre care se regăsesc autostrăzile Sibiu – Piteşti, Târgu Mureş – Iaşi, Braşov – Oradea şi Bucureşti – Braşov.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.