Ora de Sibiu
Știri in direct

Noul An școlar la debut – Când sunt programate vacanțele

399

A început un an nou școlar, iar programul și structura acestuia a suferit câteva modificări. Asta în timp ce probleme mai vechi cum ar fi lipsa manualelor sau săli de clasă dărăpănate nu au fost rezolvate.

Anul şcolar 2018-2019 va însemna două semestre şi patru vacanțe: de iarnă, intersemestrială, de primăvară și vacanța de vară, care, în 2019, va începe la 15 iunie. Pe lângă acestea, preşcolarii şi elevii claselor primare primesc încă o săptămână de vacanţă, între 27 octombrie şi 4 noiembrie 2018.

O altă modificare este dispunerea celor 168 de zile de școală în 34 de săptămâni, cu o săptămână în minus față de anul școlar anterior.Cursurile noului an şcolar care încep luni însumează 168 de zile lucrătoare (34 de săptămâni).
Structura anului şcolar 2018-2019 cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019) şi semestrul al II-lea (11 februarie 2019 – 14 iunie 2019).

În plus, de anul viitor se revine la data clasică de începere a noului an școlar în România, dar cum 15 septembrie cade duminica, anul școlar 2019-2020 va începe la 16 septembrie 2019.
Programul naţional „Şcoala altfel”, va avea o durată de 5 zile consecutive şi se va derula în funcţie de alegerea fiecarei instituţii în perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019. Desfăşurarea programului „Şcoala altfel” nu trebuie să coincidă cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se vor organiza, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

Vacanţele anului şcolar 2018-2019
– de iarnă: 22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019
– intersemestrială: 2 – 10 februarie 2019
– de primăvară: 20 aprilie – 5 mai 2019
– vacanţa de vară: 15 iunie – 15 septembrie 2019
Pentru elevii de clasa a XII-a, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru cei de clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

Alte zile libere
Alte zile libere pentru elevi și profesori vor fi 30 noiembrie 2018, de Sfântul Andrei (cade vineri), 24 ianuarie 2019, Ziua Principatelor Române, și 1 mai 2019, Ziua Muncii.

Unele școli ar putea avea liber și de 5 octombrie 2018, respectiv 5 iunie 2019.
Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi ziua de 5 iunie – Ziua învăţătorului, în măsura în care, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucrătoare.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climatice şi de specificul zonei şi al şcolii, inspectoratele şcolare judeţene pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor şcolare. Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situaţii obiective de urgenţă (intemperii, epidemii, calamităţi naturale) nu se poate realiza în perioada vacanţelor şcolare.

Când sunt examenele

BACALAUREAT 2019
O altă modificare în educație anul acesta este că, spre deosebire de examenul de Bacalaureat 2018, probele de competențe de la Bacalaureat 2019 nu se mai dau în iarnă, în timpul anului școlar, ci se revine la sistemul vechi – vor fi primele examinări în cadrul sesiunii din vară.
Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2019 va începe la 3 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).
Proba va continua în data de 4 iunie şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 – 6 iunie).
În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 12 – 13 iunie se vor evalua competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.

Prima probă scrisă – Limba şi literatura română – Ea) – va avea loc pe 1 iulie. Proba la Limba şi literatura maternă – Eb)- este programată pe 2 iulie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului pe 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – se va desfăşura pe 4 iulie.

Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) şi va fi urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finaleeste prevăzută pentru data de 13 iulie.

Înscrierile pentru susţinerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27 – 31 mai 2019.
Cursurile pentru clasele a XII-a şi a XIII-a se încheie vineri, 31 mai.

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 are următorul calendar:
15 – 19 iulie – înscrierea candidaţilor;
26 iulie – înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe;
21 august – limba şi literatura română – proba Ea) – proba scrisă;
22 august – limba şi literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă;
23 august – proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă;
26 august – proba la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – proba scrisă.
Pe 27 şi 28 august va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, pe 29 august evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B, 30 august şi 2 septembrie – evaluarea competenţelor digitale – proba D, iar pe 2 – 3 septembrie evaluarea competenţelor lingvistice într-o limba de circulaţie internaţională – proba C.
În data de 3 septembrie va avea loc afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12,00 – 16,00).
Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor la a doua sesiune de bacalaureat 2019, vor fi afişate pe 7 septembrie.

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2019
Prima probă scrisă la Evaluarea Naţională, cea la limba şi literatura română, va avea loc în data de 18 iunie 2019.
Următoarea probă scrisă, la matematică, se va desfăşura în data de 20 iunie, iar ultima (limba şi literatura maternă – pentru elevii care au studiat această disciplină) este programată în data de 21 iunie.

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la ora 12:00), procedură urmată de înregistrarea contestaţiilor. Examenul se va încheia pe 29 iunie, cu afişarea rezultatelor finale de la evaluarea națională 2019.

Un an școlar nou, dar probleme vechi

Debutul noului an este precedat de scandalurile privind greşelile din manualele de clasa a VI-a, mai ales că acum, în urma deciziei Ministerului Educaţiei, cărţile sunt editate doar de Editura Didactică şI Pedagocică. De exemplu, în manualul de geografie, două oraşe au fost puse greşit pe harta României, iar Marea Moartă a făcut schimb cu Marea Roşie. În manualul de Biologie, inima și ficatul sunt poziționat greșit într-o imagine care le prezintă elevilor organele interne. Nu lipsesc însă erorile nici în manualul de istorie.

În București, încep cursurile luni aproximativ 284.000 de elevi şi preşcolari înscriși în anul şcolar 2018-2019. Dintre aceştia, potrivit planului de şcolarizare, 250.819 elevi şi preşcolari sunt în învăţământ de stat şi aproape 34.000 în învăţământul particular. Odată cu începerea cursurilor,traficul în Capitală la orele de vârf va redeveni un coșmar.
În Bucureşti, 14 unităţi nu au autorizaţie sanitară, iar 49 unităţi de învăţământ de stat nu au personal medical angajat, adică medic sau asistent medical, însă aceste cifre se vor modifica dat fiind faptul se fac angajări, a declarat inspectorul IŞMB Marina Manea.

În ceea ce priveşte autorizaţiile ISU, în învăţământul de stat sunt autorizate 53 de clădiri şi 772 neautorizate. Alte 252 nu fac obiectul autorizării ISU.
În învăţământul privat 39 de clădiri sunt autorizate, iar 485 neautorizate. Nu fac obiectul autorizării ISU 105.

Pompierii spun că nici la nivel naţional lucrurile nu stau altfel. Situaţia este una periculoasă, avertizează specialiştii. În multe cazuri pompierii au recomandat anumite lucrări cu privire la siguranţa la incendiu, lucrări care fie nu au fost făcute deloc, fie nu au fost făcute corect, drept urmare documentele nu au fost emise.

Sursa www.digi24.ro

Primește titlurile instant

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...