Ora de Sibiu
Știri in direct

Un deputat sibian face scandal pentru o modificare la legea învățământului

972

Deputatul FDR Ovidiu Ganț este nemulțumit de o modificare în legea învățământului care spune că limba și literatura română vor fi predate la clasele cu predare în limba maternă de alți învățători decât cei ai clasei.

”Guvernul a adoptat, în luna august, Ordonanța nr. 9, care la art. 1 pct. 17 prevede predarea disciplinei de limba și literatura română în școlile cu predare în limba maternă de către alți profesori decât invățătorii/profesorii care erau încadrați la clasă în învățământul primar la data respectivă.
Această prevedere este neconstituțională, pentru că încalcă principiul nediscriminării pe criterii etnice, deoarece se aplică doar pentru învățământul în limbile minorităților naționale.
Totodată, este și ilegală, pentru că îi privează pe colegii noștri din învățământul primar de a preda materiile din planul-cadru pentru care sunt calificați și pregătiți din punct de vedere științific și metodic. Toți învățătorii/profesorii pentru învățământul primar au studiat „Metodica predării limbii și literaturii române în învățământul primar”, aspect atestat prin diplome și foi matricole. La examenele de titularizare, definitivat și de obținere a gradelor didactice au susținut, pe lângă proba de limba maternă, și proba de limba și literatura română, având subiecte identice cu cele ale candidaților de la secția română.
Niciodată în istoria învățământului românesc nu a existat situația în care învățătorul clasei (chiar dacă predă la clasele de minorități) să nu predea limba și literatura română.
Prevederea din OG 9 este și o eroare majoră din punct de vedere didactic, pentru că aceia care au fost formați și perfecționați în a preda la această grupă de vârstă sunt înlocuiți de profesori a căror formare este pentru gimnaziu și liceu.
Am convingerea că toți colegii care predau în ciclul primar la secția germană maternă nu numai că au calificarea necesară, dar și stăpânesc limba română la nivelul necesar pentru a preda disciplina respectivă. O fac cu siguranță mult mai bine decât unii membri ai guvernelor care s-au succedat în ultimul an și jumătate, inclusiv la MEN și care: aveau probleme la “genunche”, tăiau “pamblici” sau, recent, „abrogă persoane”.
Cer public prim-ministrului României, Viorica Vasilica Dăncilă, să abroge prin OUG această aberație.”, este declarația deputatului FDGR Ovidiu Ganț.

Primește titlurile instant

Loading...

Citește și
kdeco.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...