camin sura mica

Investiția în acest cămin este de peste 2,5 milioane euro și a fost realizată în comuna sibiană Șura Mică.

Un cămin pentru vârstnici, care arată ca un hotel de lux, a fost deschis la Șura Mică, în județul Sibiu. Cu o investiție de peste 2,5 milioane de euro, trei prieteni au pus bazele unei locații unde români și sași deopotrivă beneficiază de îngrijire medicală, terapie și confort, anunță Mediafax.
La nici 20 de kilometri de Sibiu, la Șura Mică, trei prieteni și foști colegi de facultate au deschis Căminul pentru vârstnici cu îngrijiri de tip hotelier și îngrijire medicală „Seniorenresidenz Maria Theresia”, locul unde serviciile de îngrijire și cazare la standardele unui hotel de 4 – 5 stele.
Dr. Eric Scheler și dr. Nicolae Bârsan au fost colegi de facultate, la Cluj-Napoca și sunt stabiliți în Germania, respectiv în Austria. În urmă cu doi ani s-au întâlnit într-un concediu, în Italia, și acolo au stabilit să construiască în România un complex pentru persoane vârstnice, la cele mai înalte standarde. Alături de un al treilea investitor, Emilia Trană.
Căminul „Seniorenresidenz Maria Theresia” a apărut în doar doi ani și are deja 20 de locatari „de lux”, între care și academicianul George Litarczek, cel care a adus anestezia în România, în anii `50.
„Noi am fost colegi de facultate în Cluj. Am plecat care unde a plecat, o perioadă nu ne-am văzut și ne-am reîntâlnit în Italia, cu un grup mare de prieteni. Și amândoi, eu și dr. Eric Schelker, am avut același gând: să deschidem un cămin pentru vârstnici de această natură, el ocupându-se în Germania de așa ceva. Are trei cămine de bătrâni de care se ocupă, iar eu, la fel, am unul în Viena, în Austria. Ne-am gândit că ar fi o chestie foarte bună să facem așa ceva în România, pentru cei de aici, dar și pentru cei plecați în străinătate. Noi avem mulți colegi plecați, care au părinții în țară și ne-am gândit să le oferim această posibilitate, pentru că aici tot ce am văzut este o tragedie. Asta vedem noi, prin ochii noștri, comparând ceea ce vedem dincolo și ceea ce vedem aici. Discutând cu partenerul meu, respectiv cu dr. Schelker, care vine din Mediaș, din Bazna, mai exact, am zis să fie în județul Sibiu”, a povestit, corespondentului MEDIAFAX, dr. Nicolae Bârsan, modul în care s-a „născut” ideea Căminului pentru persoane vârstnice „Seniorenresidenz Maria Theresia”.
Inițial, proiectul ar fi trebuit să fie în stațiunea Bazna, acolo unde bunicul lui Eric Schelker a făcut sanatoriul în urmă cu zeci de ani.
„Am sperat că îl primesc înapoi și că pot să fac acolo un cămin de bătrâni. Sanatoriul de la Bazna e o ruină din punctul meu de vedere și atunci Nicolae a avut acest teren la Șura Mică și am zis că putem face aici. E și mai comod. Nu e în oraș, bolnavii nu sunt puși să stea doar în clădire, pot să iasă în curte, la aer curat. Infrastructura e foarte bună: aeroport internațional, autostradă spre Vest, infrastructură spitalicească, centru universitar medical. În zona Sibiului sunt foarte mulți sași plecați și sunt la o anumită vârstă. Aici noi le oferim oportunitatea să își petreacă bătrânețea într-un mod special, acasă”, a spus dr. Eric Schelker.
Cei doi medici, împreună cu o prietenă din Sibiu, Emilia Trană, au investit peste 2,5 milioane de euro în Căminul unde pot fi îngrijite la cele mai înalte standarde persoanele vârstnice. Nu oricine își poate permite, însă, o asemenea îngrijire. Costul pentru o lună la „Seniorenresidenz Maria Theresia” este cuprins între 1.000 și 1.500 de euro.

Deschis din luna august, în cămin locuiesc deja 20 de persoane, deopotrivă români și străini, iar multe locuri sunt rezervate pentru lunile următoare de persoane care urmează să ajungă la Căminul de la Șura Mică.
„Academicianul George Litarczek, care a adus anestezia în România, care l-a operat pe Gheorghiu Dej sau pe Elena Ceușescu a fost primul nostru locatar. El a venit dintr-un spital din Petroșani. Lângă spital e un centru de dializă care aparține unei foste eleve a sa și când a făcut insuficiență renală, a avut nevoie de dializă. De aceea a făcut la Petroșani. Acum este la noi, din 15 august. Este cetățean american, născut la Boston, a copilărit la Cambridge și a studiat la Londra”, a spus Jeny Bârsan, soția doctorului Eric Schelker.
Toate camerele căminului arată ca niște camere duble de hotel cotat la 4 sau 5 stele. Pe lângă luxul din jur, pacienții au libertatea de mișcare, deoarece clădirea este astfel construită încât oricine să poată ajunge dintr-un loc în altul, în ciuda problemelor de sănătate.
„Din ce am văzut noi sunt foarte puține cămine de acest fel în România, până în cinci cred. Noi avem în plus accesul liber peste tot pentru orice persoană, indiferent de boala de care suferă. Toată clădirea este cu acces liber. Este o construcție care are totul în standardele cele mai înalte pentru vârstnici cu probleme medicale și / sau handicap. În plus, asigurăm și îngrijire medicală. În zona Transilvaniei clar nu există așa cum este acesta. Cei care vin aici plătesc între 1.000 și 1.500 de euro lunar în funcție de necesitățile îngrijirii medicale. Beneficiază de toată îngrijirea medicală, cinci mese pe zi. Mâncarea este făcută aici și este foarte bună, de multe ori ei fiind cei care spun ce își doresc să aibă la masă. În plus, au parte și de distracție, seară literară, jocuri, grădina este spectaculoasă, au foișor, unde pot mânca vara. Avem grătar, avem ceaun, cuptor pe lemne pentru pâine. Avem în grădină zarzavat și ei se vor ocupa de ea, un fel de terapie ocupațională. Oamenii trebuie să se simtă cât de cât utili”, a explicat dr. Bârsan despre beneficiile Căminului de la Șura Mică.
Pe lângă cazarea persoanelor care rămân pentru o perioadă lungă de timp la Căminul „Seniorenresidenz Maria Theresia”, investitorii s-au gândit și la acele familii care au în îngrijire persoane vârstnice, dar care, pentru o perioadă scurtă nu se pot ocupa de ei. Astfel, pentru 50 de euro pe zi, vârstnicul din familie poate fi cazat și îngrijit la „Seniorenresidenz Maria Theresia”.
„În funcție de disponibilitate avem și posibilitatea ca dacă o familie tânără merge în concediu și nu are cine să se ocupe de persoana în vârstă pe care o are în îngrijire, o poate lăsa aici pentru o perioadă. Plătesc 50 de euro pe zi. Omului în vârstă îi trebuie o anumită îngrijire, nu poți pleca cu el și nici nu îl poți lăsa izolat”, a explicat dr. Eric Schelker.
În plus, Căminul „Seniorenresidenz Maria Theresia” are pistă pentru elicoptere, pentru cazul în care este nevoie de aterizarea unui elicopter SMURD, dar și pentru cazurile când personalitățile cazate aici primesc vizite importante.
Căminul pentru vârstnici cu îngrijiri de tip hotelier și îngrijire medicală „Seniorenresidenz Maria Theresia” va avea deschiderea oficială în 29 septembrie, în prezența mai multor oficialități.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News


Comentariul meu