Iarna din septembrie continuă să își facă de cap la Bâlea Lac. Aici stratul de zăpadă măsoară joi dimineața nu mai puțin de 13 centimetri.

Salvamontiștii au avut deja câteva intervenții dificile și atrag atenția turiștilor care urcă la munte să fie precauți. În ultimele zile, un tânăr surprins de zăpadă și viscol a murit.
Reprezentanții Centrului Meteorologic Regional Sibiu au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că stratul de zăpadă măsoară 13 centimetri la Bâlea Lac și sub 1 centimetru la Păltiniș, unde în această dimineață sunt minus 3,8 grade Celsius, respectiv minus 1,8 grade Celsius.
Drumarii au intervenit în ultimele zile pentru curățarea Transfăgărășanului de zăpadă.
De asemenea, pe Vârfu Omu, stratul de zăpadă măsoară 2 centimetri, iar mercurul termometrelor se situează la minus 6,6 grade Celsius.
Meteorologii se așteaptă la o încălzire treptată a vremii, însă în noaptea de sâmbătă spre duminică ar putea să apară lapoviță și ninsoare în zonele de munte.
Nu este pentru prima dată când ninge în septembrie la Bâlea Lac. Potrivit meteorologilor, în 27 septembrie 2008, stratul de zăpadă ajungea la 15 centimetri, iar în 7 septembrie 1992 la 34 de centimetri, acestea fiind maxime în ultimii ani.
Salvamontiștii au avut deja câteva intervenții dificile, după primele ninsori, și atrag atenția turiștilor care urcă la munte să fie precauți. În ultimele zile, un tânăr surprins de viscol a murit, iar tânăra care era cu el pe munte a ajuns la spital, cu hipotermie. Doi turiști germani au fost surprinși și ei de frig în Munții Făgăraș și au apelat la salvamontiști după ce au înnoptat la un refugi, fără echipament adecvat. Ei au fost coborâți la Salvamont Bâlea Lac după o intervenție de 7 ore, prezentând hipotermii ușoare. Stratul de zăpadă măsura, în urmă cu două zile, 30 de centimetri.

video

Șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că numărul intervențiilor a crescut față de anul trecut. Astfel, dacă anul trecut au fost 73 de rapoarte de intervenție, anul acesta, până pe 25 septembrie, s-au înregistrat deja 90.
La rândul său, șeful salvatorilor montani din România, Sabin Cornoiu, a atras atenția că turiștii trebuie să ia câteva măsuri de precuație.
“Ninsorile acestea pot apărea oricând. Așa e la munte. Turiștii trebuie să urmărească prognozele meteo din mai multe surse. La altitudine mare orice ascensiune trebuie privită ca o ascensiune de iarnă. Temperatura resimțită este mai scăzută. Turiștii încearcă să se îmbrace ușor, sportiv. E foarte bine când reușesc acest lucru, dar sunt expuși unor riscuri mari, apare fenomenul de înghețare. Echipamentul trebuie să fie unul corespunzător. Trebuie să-și cunoască posibilitățile ca să-și planifice drumețiile. Noi salvăm oameni pe munte. Se poate întâmpla oricând, la altitudini de peste 2000 de metri să ningă”, a declarat Cornoiu.

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.