blocuri
foto arhivă

A intrat de vineri în vigoare noua Lege a Asociaţiilor de proprietari, care vine cu modificări pentru proprietari. Una dintre acestea este obligativitatea plății fondului de rulment.

Noua lege 196/2018 a Asociaţiilor de proprietari a apărut în Monitorul Oficial pe data de 30 iulie, iar de vineri întră în vigoare. Actul normativ crează și o răspundere mai mare din partea președintelui de asociație sau a membrilor comitetului.

„Preşedintele asociaţiei de proprietari şi membrii comitetului executiv pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, consemnată în procesul-verbal. Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sau pentru depăşirea atribuţiilor legale şi statutare, preşedintele asociaţiei, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor sau terţilor, după caz”, se arată în actul normativ.

Referitor la fondul de rulment,  Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari crede că va încuraja restanțierii.

„Legea nu vine cu ceva nou, care să rezolve ceva. Nu există noutatea bună a acestei legi, în schimb există schimbări în sens negativ, o întoarcere în timp. Un exemplu este că cei care ar trebui să se ocupe de asosciațiile de proprietari, și aici mă refer la instituțiile statului, nu sunt calificate, și nu spune nicăieri în lege că personalul autorităților locale trebuie să fie calificat, ceea ce este o mare carență și o mare problemă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR).

Opaina spune că una dintre principalele modificări ale acestei legi se referă la introducerea obligativității fondului de rulment. Practic, de vineri, proprietarii sunt obligați să plătească un fond de rulment, ceea ce, în opinia președintelui FAPR, conduce la încurajarea restanțierilor.

„A doua problemă a legii este că se impune obligatoriu un fond de rulment, ceea ce este o mare problemă și aici, pentru că acest fond, în trecut, a fost cauza fraudelor și incompetenței din partea administratorilor. Fondul a creat în trecut numai probleme, iar înainte era opțional, cum este și normal, adică să lași proprietarul să decidă dacă vrea să dea înainte un avans. Stabilind obligativitatea, tu nu faci decât să repeți greșelile, dându-i posibilitatea administratorului să folosească niște bani așa cum vrea el, încurajând și restanțierii să rămână restanți, pentru că acești bani pot fi folosiți pentru plata facturilor restante”, explică Opaina.

Noua lege stabilește ca administratorii să dețină certificate de calificare, dar în opinia președintelui FAPR, insituțiile abilitate nu sunt pregătite să califice administrator. „Obligă administratorul să aibă un certificat de calificare, ceea ce din punct de vedere al legislației pregătirii profesionale este iar o problemă. Aceste activități au fost încadrate până acum ca fiind de perfecționare nu de calificare, iar statul este nepregătit din acest punct de vedere. Pe de altă parte, există și riscul să se creeze o piață neagră a diplomelor”, a mai declarat Radu Opaina.

Comentariul meu

Lasă un răspuns