camin studentesc sibiu

Ca să trăiască decent, un student are nevoie de o sumă de 1.000 – 1.500 de lei lunar pentru cazare, masă și bani de buzunar. Studenții din Republica Moldova care studiază la Sibiu spun că nu s-ar descurca fără banii trimiși de acasă sau fără un loc de muncă.

Studenții din Republica Moldova nu s-ar descurca în România fără banii trimiși de părinți sau fără un loc de muncă. Indiferent de cât de mult învață, nu pot accede la bursa de merit luată de un român. Chiar și așa, Liubovi Starii, o studentă la Jurnalism, în Sibiu, se simte îndrăgostită de România și nu se vede trăind în altă țară.
Liubovi Starii este în anul al treilea, la Jurnalism, în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. A venit în România convisă că aici este locul ei și de fiecare dată când i-a fost greu a strâns din dinți. „Dacă așa vrea inima mea, înseamnă că trebuie să rămân aici”, spune ea pentru Mediafax.
„Sunt în anul al treilea acum, studiez jurnalism. Asta mi-am dorit încă din copilărie. De fiecare dată când veneam cu părinții la prietenii noștri din Bistrița îmi plăcea foarte mult țara, îmi plăceau oamenii, cum comunică ei. Am observat că România e mult mai dezvoltată și m-am gândit că mi-ar plăcea să locuiesc aici și mi-ar plăcea să îmi construiesc viitorul în țara aceasta. A fost scopul vieții mele, să ajung aici”, își amintește Liubovi.
Prima dată s-a gândit serios că vrea să vină la studii în România atunci când avea 15 ani. A aplicat pentru un loc la facultate, iar statul român i-a oferit loc la buget și o bursă de 300 de lei.
„Când am ajuns la facultate eram entuziasmată, dar mi-a fost foarte greu. Am plâns mult, mi-a trebuit timp ca să mă acomodez. Era o țară nouă pentru mine, eram singură în acest oraș. Dar nu am cedat. Am zis că dacă așa vrea inima mea înseamnă că trebuie să rămân aici. Eu nu mă văd trăind în altă țară. Sunt îndrăgostită de România. Vreau să rămân aici”, spune Liubovi.

Bursa, valoare modestă
Liubovi Starii este convinsă că fără ajutorul părinților i-ar fi fost mult mai greu. Bursa de 300 de lei nu o ajută să aibă un trai nici măcar decent în Sibiu, astfel că traiul și-l asigură din banii de acasă.
„Părinții mereu m-au susținut. Au fost de multe ori aici. Ei sunt mândri de ce am reușit eu. Cu toate acestea, să știți că tata a fost sceptic la început. Acum zice că e mândru de mine, că am făcut o alegere corectă și recent a vizitat și el Sibiul. Se bucură că fata lui e aici. După ce termin vreau să fac jurnalism. Acesta este visul meu și nu aș putea să mă regăsesc în altceva. Asta mi-am dorit toată viața. Până când termin, statul român mi-a oferit o bursă, din care, bineînțeles nu pot să trăiesc așa cum eram eu obișnuită. Dar părinții mei mă susțin moral și financiar. Cunosc multe cazuri însă care nu au ajutor și e foarte greu să trăiască doar din bursă, aproape toți fiind angajați”, mai spune studenta din Republica Moldova.
Bursa pe care o primesc studenții din Republica Moldova este de 300 de lei și ei nu pot lupta pentru bursa colegilor lor din România. Indiferent de notă sau de medie, ei rămân cu bursa de 300 de lei.
Este și cazul lui Liubovi, care a terminat anul anterior de studii cu media 9.62, mai mare decât a colegilor săi care au primit bursă de merit, de cel puțin două ori mai mare decât a ei.
„Eu nu mă plâng. Sunt mândră de mine și de țara aceasta care este acum și țara mea. Poate am avut eu noroc de oameni și de tot, dar sunt foarte încântată de ceea ce fac”, a mai spus Liubovi Starii.

Comentariul meu

Lasă un răspuns