perchezitii 2018
foto: arhivă

Nu mai puțin de 69 de percheziții au loc în județul Sibiu. Capitală și alte 11 județe. Vizate sunt persoane care ar fi făcut evaziune fiscală în Germania.

Polițiștii și procurorii din Cluj fac, marți, 69 de percheziții în București și alte 12 județe la firme și persoane bănuite de evaziune fiscală în Germania, prejudiciul fiind calculat la peste 21 de milioane de euro prin fraudarea plății TVA din achiziția scriptică a unor mașini.
Potrivit unui comunicat transmis de Poliția Română, marți au loc 69 de percheziții pe raza a 12 județe și a municipiului București, la sediile mai multor firme și la locuințele a 56 de persoane bănuite de cauzarea unui prejudiciu de peste 21 de milioane de euro statului german. Activitățile se desfășoară împreună cu investigatori fiscali germani din cadrul Autorității Fiscale din Nürnberg Sud – Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale.
„Echipe comune de anchetă compuse din polițiști specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, împreună cu investigatori fiscali germani din cadrul Autorității Fiscale din Nürnberg Sud – Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale, efectuează mai multe percheziţii la domiciliile a 56 de persoane bănuite de evaziune fiscală. Perchezițiile sunt efectuate pe raza judeţelor Cluj, Alba, Arad, Argeș, Bihor, Constanța, Hunedoara, Iași, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea, precum și în municipiul București la adresele persoanelor bănuite și ale societăților comerciale administrate de acestea”, se arată în comunicatul citat.
Un număr de 56 de persoane vor fi conduse la audieri, acestea fiind bănuite de săvârșirea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală pe teritoriul statului german, printr-un mecanism de fraudare a plății TVA în cadrul căruia ar fi fost utilizate societăți comerciale de tip firmă fantomă din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia și Austria.
Potrivit anchetei, ar fi fost achiziționate scriptic autovehicule prin intermediul acestor societăți, evitându-se astfel plata TVA-ului către statul german, însă faptic beneficiarii reali ai achizițiilor ar fi fost persoane fizice din România.
Acţiunea comună a poliţiştilor români cu reprezentanţii autorităţilor germane se desfăşoară în conformitate cu dispoziţiile Convenţiei cu privire la asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale UE şi ale Deciziei-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002, prin intermediul biroului naţional român din cadrul EUROJUST, arată IGPR.
Potrivit sursei citate, echipa comună de anchetă a devenit operaţională la sfârșitul lunii mai, fiind constituită pentru a facilita cercetarea penală în dosarele aflate în cercetarea Parchetului Nürnberg-Fürth şi Parchetului de lângă Tribunalul Cluj, împreună cu polițiștii Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.
Prejudiciul cauzat statului german ca urmare a săvârșirii acestor fapte este de aproximativ 21.300.000 de euro, în cauză urmând să fie dispuse măsuri asiguratorii pentru recuperare. foto: arhivă

Comentariul meu

Lasă un răspuns