Ora de Sibiu
Știri in direct

Carabulea dă în judecată fosta sa bancă – Cere câteva zeci de milioane de lei

1.540

Afaceristul sibian Ilie Carabulea, fost acţionar majoritar al Băncii Carpatica, dă din nou în judecată Patria Bank. Carabulea cere instanței să oblige Patria Bank să plătească 36,43 milioane lei drept contravaloarea acțiunilor deținute de el la momentul retragerii sale din acționariatul băncii.

Patria Bank este banca rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comercială Carpatica şi fosta Patria Bank, anunță capital.ro. ”În conformitate cu prevederile art. 234 lit. l) si art. 144 A. din Regulamentul ASF 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, Patria Bank face cunoscut faptul că la data de 18 octombrie 2018 a recepţionat comunicarea privind cererea de chemare în judecată în cadrul dosarului nr. 22659/3/2018, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a VI-a Civilă, prin care reclamantul Ilie Carabulea solicită instanţei să dispună obligarea Patria Bank, în calitate de pârâtă, la plata sumei de 36.437.587 lei reprezentând contravaloarea acţiunilor deţinute de reclamant la momentul retragerii sale din societate (25.10.2016), precum şi a dobânzii legale aferente, calculată de la data introducerii cererii de chemare în judecată şi până la data plăţii sumei mai sus menţionate”, arată un raport transmis de bancă Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
La finalul lunii ianuarie 2016, Ilie Carabulea renunţase la controlul Băncii Carpatica (BCC), după ce a vândut, alături de alţi patru acţionari, 20% din bancă, pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro), către Nextebank (devenită Patria Bank, deţinută, în proporţie de 98%, de EEAF Financial Services BV).
Ulterior, Patria Bank a ajuns să deţină 64,16% din acţiunile BCC, după încheierea ofertei publice derulate în martie 2016 pentru cumpărarea titlurilor deţinute de acţionarii minoritari, în cadrul căreia a achiziţionat un pachet de 9,37% pentru 21,67 milioane lei. Ilie Carabulea rămăsese, anterior fuziunii, cu un pachet de 18,46% din acţiunile BCC.
De asemenea, Carabulea a formulat totodată în aprilie o acţiune în anulare a Hotărârii acţionarilor Patria Bank, din 12 martie, privind majorarea capitalului social al băncii. Atunci, AGA a decis majorarea capitalului social cu suma de maxim 60.538.661 lei, la maximum 287.660.392 lei.
De asemenea, banca anunţa în august 2017 că Ilie Carabulea a dat în judecată Patria Bank, pentru 40,6 milioane de lei.
Ilie Carabulea a solicitat atunci instanţei să oblige Patria Bank să îi plătească 40,66 milioane de lei, sumă aferentă acţiunilor răscumpărate de bancă, reiese dintr-un raport al instituţiei transmis de Patria Bank.
Reprezentanţii băncii precizau atunci că plata respectivă nu este încă scadentă.
În primul semestru al acestui an, banca a avut o pierdere de 23,3 milioane lei. La 30 iunie, activul total însumează 3,44 miliarde lei, în uşoară scădere (5,5%) faţă de sfârşitul anului 2017.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...