Boala care ucide oile ciobanilor sibieni – Sunt deja cinci focare

3.392

Crescătorii de oi din Sibiu primesc o lovitură cruntă. O boală necruțătoare afectează mioarele ciobanilor. Cinci focare de scrapie, o boală care ucide ovinele, au fost descoperite în judeţul Sibiu.

Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, focarele de scrapie au fost descoperite în Presaca, Loamneş, Bogatu Român şi Şalcău, anunță Realitatea TV. Conform reprezentanţilor DSVSA Sibiu, vor fi omorâte sute de ovine, fermierii urmând să fie despăgubiţi. Scrapia este o boală degenerativă şi fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor. Ea este asociată cu prezenţa unor proteine anormale, denumite prioni, şi face parte dintr-un grup de afecţiuni neurologice cunoscute sub denumirea de encefalopatii spongiforme transmisibile. Proprietarii primesc despăgubiri pentru pierderea animalelor. Scrapia este produsă de un agent infecţios care pare că se transmite – arată specialiştii ANSVSA – de la oaie la miel şi de la capră la ied, precum şi la alte oi sau capre.
Potrivit ANSVSA, boala poate să apară şi în urma consumului accidental de făinuri proteice de origine animală de către ovine, respectiv suplimente furajere contaminate, minerale proteice de origine animală, făină de carne, oase, organe rezultate în urma prelucrării cadavrelor etc.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.