Ora de Sibiu
Știri in direct

Bilanțul ISU Sibiu – Aproape 100 de avize și un club închis de pompieri

452

In ultimii trei ani, au fost emise mai mult de 90 de avize și autorizații la cluburi și alte obiective cu aflux de persoane. La un obiectiv s-a dispus de către pompieri oprirea funcționării, iar alte 2 și-au suspendat activitatea. Acțiunile preventive derulate la nivel județean, în perioada noiembrie 2015 – septembrie 2018, au fost orientate cu precădere asupra obiectivelor care înregistrează un aflux de persoane și pentru care sunt necesare măsuri sporite de securitate la incendiu.

Astfel, inspectorii de prevenire au derulat 1792 controale la cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unități turistice de cazare, precum și la cele de comerț și alimentație publică. În urma acţiunilor derulate în teren, au fost aplicate 912 amenzi, în cuantum de 2.403.850 lei. O mare parte dintre controalele în cluburi și alte localuri publice s-au realizat inopinat, preponderent în timpul nopții, pentru a fi constatate și înlăturate neregulile care ar fi putut pune în pericol viața ocupanților.

Principalele deficiențe identificate de specialiștii în domeniul apărării împotriva incendiilor au constat în: improvizații la instalația electrică, nemarcarea cu iluminat de siguranță a căilor de evacuare și a hidranților interiori, deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, neefectuarea lucrărilor de întreținere și de reparare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor.

Ulterior aprobării actului normativ care reglementează criteriile pentru aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționării (HG 915/03.11.2015), la un obiectiv verificat s-a luat hotărârea suspendării activității datorită unor încălcări grave privitoare la securitatea la incendiu până la remedierea tuturor deficiențelor.

Specialiștii în prevenire și situații de urgență recurg la implementarea măsurii complementare de oprire a funcționării atunci când, pe timpul verificărilor, constată depășirea numărului de utilizatori cu peste 10%, desființarea sau blocarea căilor de evacuare ori desființarea instalațiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare și avertizare.

S-au înregistrat în fiecare an creșteri ale solicitărilor privind obținerea avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu, în condițiile modificării cadrului legislativ în perioada 2016-2018. Pentru categoriile de construcții care înregistrează un aflux de persoane, au fost emise 211 avize și autorizații de securitate la incendiu (108 avize și 103 autorizații). Din evidențele inspectoratului pentru situații de urgență, la nivel județean există 826 cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unități turistice de cazare, de comerț și de alimentație publică, dintre care pentru 159 mai este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu.

Amintim faptul că prin obținerea autorizaţiei de securitate la incendiu se certifică îndeplinirea cerinţei fundamentale – securitate la incendiu (existența căilor de evacuare, a instalațiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare sau desfumare, a celor de iluminat și a mijloacelor de apărare împotriva incendiilor etc.). În ceea ce privește construcțiile care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, I.S.U. Sibiu reiterează necesitatea intrării în legalitate a acestor categorii de construcții și derulează permanent întâlniri cu reprezentanții autorităților publice locale.

În ultimii trei ani, specialiștii din cadrul I.S.U. Sibiu au depus eforturi pentru revizuirea cadrului legislativ, fiind reglementate multe dintre aspectele care îngreunau procesul de avizare și autorizare a construcţiilor, cu costuri mari din partea beneficiarilor, fără a afecta, totuşi, nivelul de securitate a cetăţenilor. Măsurile adoptate de ISU Sibiu pentru eficientizarea procesului de avizare autorizare a construcțiilor privind securitatea la incendiu au avut drept scop scăderea costurilor administrative, dar şi scăderea numărului solicitărilor şi a perioadei pentru eliberarea avizului/autorizaţiei, fără ca toate aceste aspecte să diminueze nivelul de securitate.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...