Ora de Sibiu
Știri in direct

Pescarii din Delta Dunării gătesc pește la Muzeul în Aer Liber din Sibiu

511

Weekend-ul ce vine aduce cu el la Sibiu zeci de pescari din Deltă. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va găzdui „Sărbătoarea Deltei”, în data de 3 și 4 noiembrie, între orele 10-17.

În cadrul programului anual „Sărbătoarea Deltei” în Muzeul ASTRA, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului aduce în atenția publicului aspecte de viață și secvențe de gastronomie spectaculoase, specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării. Astfel, lipovenii și ucrainenii Deltei vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari din Nordul Dobrogei – Delta Dunării.

Povestea satelor Deltei va fi îmbogățită cu demonstrații ce pun în valoare instrumentarul piscicol și instrumentarului casnic specific oricărei gospodării arhaice din sate precum Letea, Mila 23, Caraorman sau Crișan.

Povestea preparatelor
1. Pește afumat la afumătoarea construită din stuf
Valentin Agache, pescar din Mila 23
Crestăm peștele pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Îl dăm vreo 2 zile la vânt. Când îl punem la afumat îl scoatem din saramură, îl tăiem în 2-3 bucăţi şi îl punem la desărat. La fum molcom se ține mai bine de o zi. Pentru fum folosim ceea ce avem noi pe baltă – salcia uscată.

2. Malasolcă ca la ucraineeni din Letea, județul Tulcea
Vanea Pocora, pescar din satul Letea
Curăţăm peştele de maţe, dar nu şi de solzi, îl tăiem pe şira spinării, de la cap, până la coadă, să îl putem deschide ca pe file. Îl crestăm pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Când vrem să îl pregătim îl scoatem din saramură, îl tăiem în 2-3 bucăţi şi îl punem la desărat.
După ce am schimbat 3-4 ape în care a stat, îl punem la fiert. Dacă apa după primul fiert este sărată, punem alta proaspătă şi fierbem din nou. Într-o altă oală, punem cartofi la fiert în coajă. Când peştele este fiert, îi scoatem solzii care ies foarte uşor. Aşezăm peştele pe platou alături de cartofii fierţi în coajă şi servim totul cu mujdei.

3. Crap prăjit la plitka (plită)
Gheorghe Ivanov, ucrainean pescar din satul Letea, județul Tulcea
Se curăţă peştele prins (crap, caras, lin,, roşioară), se taie felii subțiri, se dă sare potrivit apoi, la o tigaie, la foc de lemne sau de stuf se prăjeşte în ulei. Noi la colibă pe baltă dar și acasă îl mâncăm cu mujdei.

Primește titlurile instant

Loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...