WhatsApp Image 2018 11 06 at 13.30.43
Foto Arhivă

Situație alarmantă în cazul incendiilor de vegetație. Pompierii sibieni s-au mobilizat și au intervenit, doar în acest an, la peste 100 de incendii de acest gen. În acest sens, salvatorii vin cu mai multe recomandări pentru a preveni izbucnirea focului.

În cursul săptămânii 28.10-04.11, pompierii sibieni au fost solicitați să intervină pentru lichidarea a zece incendii izbucnite la vegetație uscată și resturi menajere, pe raza localităților Sibiu, Cisnădie, Cristian, Săliște, Avrig. Astfel, numărul acestor tipuri de situații de urgență manifestate de la începutul anului până în prezent a depășit 100, dintre care 14 au avut loc în luna octombrie. Flăcările au fost stinse rapid, limitându-se și evitându-se pe cât posibil producerea de pagube materiale. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Pentru a preveni izbucnirea incendiilor generate de folosirea focului pentru igienizare, pompierii recomandă cetăţenilor să respecte următoarele reguli:

– Utilizarea focului deschis pe timp de vânt este interzisă;
– Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau alte vecinătăţi;
– Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
– Colectarea vegetaţiei uscate se va face în grămezi, iar în jurul acestora, se va curăţa suprafaţa pe o distanţă de 5 m;
– În cazul suprafeţelor mai mari de 5 ha, trebuie asigurate: un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare şi personal de deservire.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.