Ora de Sibiu
Știri in direct

Camerele de bord ar putea deveni probe în instanță

360

Filmările făcute cu camerele instalate pe bordurile mașinilor ar putea deveni probe. Aceasta este propunerea unui deputat USR, iar proiectul se află acum în dezbatere publică.

Pentru şoferul din imagini, linia dublă continuă pare fără importanţă. Altul ignoră complet semaforul roşu, în timp ce un al treilea trece milimetri pe lângă producerea unui accident. Deşi filmările sunt clare ca bună ziua, în toate situaţiile, şoferii au scăpat nepedepsiţi. Motivul? Niciun poliţist nu a văzut cu ochii lui momentul în care şoferii au încălcat legea. Un deputat USR propune o lege care să transforme astfel de filmări în probe legale.

Mihai Botez, deputat USR: Dă posibilitatea polițiștilor să constate contravenții pe baza probelor video pe care le trimit participanții la trafic. Să înregistreze cu camerele de bord sau cu telefonul o contravenție și să o poată sesiza poliției.
În momentul de față, polițiștii nu iau în calcul imaginile surprinse de astfel de camere de bord. Agenții de la rutieră iau în considerare doar aparatele radar, deoarece acestea sunt omologate. Asta înseamnă că nimeni nu poate să modifice imaginea. În schimb, dacă proiectul de lege ar intra în vigoare, atunci ar apărea alte probleme.

Avocaţii prevăd însă probleme legate de autenticitatea şi contextul în care au fost făcute filmările.
Florin Tîrnovean, avocat: Nu poate nimeni să fie sigur de ceea ce a surprins, atât cu privire la stabilirea locului exact al faptei, cât și la durata, ora la care s-a întâmplat, deoarece aparținând unei persoane fizice, poate să umble la acele dovezi și le poate modifica.

Poliţiştii sunt de acord de principiu cu ideea parlamentarului, însă atrag şi ei atenţia că o astfel de lege ar putea bloca Poliţia Rutieră.
Bogdan Toader, polițist, sindicatul Europol: Vor exista comportamente de tip „vigilante”, vor exista abuzuri sau încercări de a se crea abuzuri. Bineînțeles, resursa umană, pentru că vei avea nevoie de o masă foarte mare de polițiști pe care trebuie să-i extragi dintr-un alt loc.

Proiectul de lege va fi în dezbatere publică în următoarele două săptămâni.

Sursa www.digi24.ro

Primește titlurile instant

Loading...

kdeco.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...