Lege pentru celiaci – Se propune obligația intituțiilor de a asigura porții fără gluten

1.214

Un proiect legislativ depus la Senat prevede înființarea Registrului de Evidență a persoanelor cu intoleranță la gluten, dar introduce și obligația ca spitalele, grădinițele și școlile să asigure porții de mâncare fără gluten. Propunerea legislativă mai prevede înființarea unui centru pentru a ține evidența persoanelor diagnosticate cu boli celiace.

„Toate alimentele ambalate, medicamentele, suplimentele nutritive și produsele cosmetice vor vonține, conform cu fișele de produs și auditurile interne realizate, una din informații: Conține gluten; Conține urme de gluten; Produs într-o unitate care procesează alimente care conțin gluten; Nu conține gluten. Toate unitățile de învățământ preșcolar și școlar vor asigura copiilor cu intoleranță la gluten, dovedită prin adeverință medicacă de la medicul specialist, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul. Porțiile de mâncare fără gluten vor fi pregătite în recipiente separate, cu ustensile separate și din ingrediente inscripționate „fără gluten”, prevede proiectul de lege.

De asemenea, spitalele din România, de stat sau private, vor avea obligația de a asigura pacienților cu intoleranță la gluten toate mesele pe care le presupune spitalizarea.  „Înființarea Registrului Național de Evidență a persoanelor diagnosticate cu boală celiacă, de către Centrul de Management pentru Boala Celiacă din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului, care va avea loc în decurs de maxim 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Registrul va fi completat de către medicii de familie sau medicii gastrenterologi”, potrivit proiectului de lege.

Orice constrângere a drepturilor persoanelor dragnosticate cu această boală se va considera discriminare. „Persoanele cu boală celiacă nu li se va restrânge dreptul la educație, la asistență medicală, la servicii publice și la demnitate pe baza absenței cadrului necesar alimentației și tratamentul acestora, respectiv absența preparatelor alimentare și medicamentoase fprp gluten. Refuzul acordării acestor drepturi din cauza imposibilității de a oferi acestor persoane alimente care nu conțin și nu sunt contaminate cu gluten, reprezintă discriminare”, potrivit proiectului.

Potrivit propunerii legislative, boala celiacă este declanșată din ingestia de gluten. „Boala celiacă sau intoleranța la gluten este o afecțiune autoimună declanșată din ingestia de gluten (proteina din grâu, secară și orz) la persoanele cu predispoziție genetică care afecteazp circa 1% din populație și poate debuta la orice vârsta începând cu perioada copilăriei. Netratată sau incorect tratată, această boală poate avea consecințe de sănătate importante, cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier și anumite forme de cancer”, se arată în proiectul depus la Senat.

Inițiatorii proiectului susțin că „boala Celiacă este o condiție autoimună care nu se vindecă niciodată, dar care poate fi ținută sub control prin urmarea unei diete strictie fără gluten”. Aceștia precizează că, la nivel european, 1 din 100 de persoane suferă de boală celiacă.

„Prezenta inițiativă legislativă are ca scop reglementarea și recunoașterea bolii celiace ca o realitate a vremurilor noastre. Există deja statistici concludente asupra indicenței crescute a bolii celiace și asupra efectelor subdiagnosticării acesteia. Deși studii recente arată că între 1:300 până la aproximativ 1:100 din populație are această boală, frecvent boala celiacă rămâne nefiagnosticată. Astfel, în 85% dintre cazuri, oamenii trăiesc cu boala celiacă fără măcar să știe de existența acesteia. La nivel european, în medie 1 din 100 de persoane are o boală celiacă, cei mai puțini fiind în Germania (0.3%) și cei mai mulți în Finlanda (2.4%). În România, aproximativ 5% dintre persoanele cu risc sunt diagnosticate. Copiii și adulții care suferă de boală celiacă și nu sunt diagnosticați și nu își permit să țină regimul corect sunt predispuși la dezvoltarea de boli invalidante (cancere de intestine, limfom Hodgkin, ataxie, demență, diabet, epilepsie, scleroză multiplă, alte boli autoimune)”, prevede proiectul legislativ.

Potrivit inițiativei, controlul aplicării prevederilor legale privind protecția persoanelor cu intoleranță la gluten se realizează de către Guvern, prin Ministerul Sănătății și prin Ministerul Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Autoriattea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, Ministerul Agriculturii, Agenția Națională a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale.

Scopul proiectului legislativ este protecția persoanelor diagnosticate cu boală celiacă, dar și urgentarea procedurii de evidențiere a acestor persoane.

Propunerea legislativă privind protecţia persoanelor cu boală celiacă din România a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată, de mai mulți parlamentari, printre care liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian, dar și deputați și senatori din PNL, USR sau UDMR. Inițiatorii proiectului de lege susțin că în celelalte state ale UE s-au luat deja măsuri pentru protecția persoanelor diagnosticate cu această boală.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.