Ora de Sibiu
Știri in direct

Singura locație din România unde accesul femeilor este interzis

625

În România, există un singur loc unde accesul femeilor este interzis. La fel ca în Grecia, pe Sfântul Munte Athos, se aplică legea „avaton”, care înseamnă „neumblat”.

Este vorba despre Mănăstirea Frăsinei, din județul vecin Vâlcea, în localitatea Muereasca. Încă de la intrarea în lăcașul sfânt este scrisă „interdicția” conform căreia femeile nu au voie să intre.

„În tindă este pictura de la 1848. În anul 1864, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, apreciind pe ctitorul cel nou de la Frăsinei, Episcopul Sf. Calinic, exceptează de la expropiere M-rea Frăsinei. În decursul vremurilor, Mînăstirea Frăsinei a prosperat cu alte clădiri și anexe, așa cum se vede azi. Sf. Calinic, Ctitorul Sf. Mînăstiri Frăsinei, a pus aici rînduiala de slujbă și trăire religioasă, după tipicul Sf. Munte Athos, în care se include și restricția ca în Sf. Mînăstire Frăsinei să nu intre niciodată femei”.

Interdicția a fost ridicată doar în perioada comunistă

Se spune că această interdicție a fost lăsată de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (1787-1868). Acesta a vizitat mănăstirea în secolul al XIX-lea, în calitate de episcop la Râmnicu Vâlcea și a decis atunci ca femeile să nu aibă acces și, totodată, să nu mănânce niciodata carne la Mănăstirea Frăsinei.

 

Primește titlurile instant

Loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...