Motive pentru a NU ține Postul Crăciunului. Ești de acord?

528

Postul Crăciunului este unul din cele două posturi de peste an foarte importante pentru ortodocși. Doar că anul acest prețul legumelor și fructelor, cele mai consumate alimente în această perioadă, sunt cam piperate. Astfel că meniul zilnic ajunge la sume destul de mari. 

Timp de 40 de zile, meniul românilor se schimbă. Legumele şi conservele vor predomina în preparatele pe care le vor găti cei care vor să ducă la bun sfârşit cel mai important post din an. Din cauza inflaţiei, însă, acest post va fi mult mai scump decât cel de anul trecut. Cartofii s-au scumpit cu aproape 30%, iar celelalte legume, dar şi conservele, cu peste 20 de procente.

Coşul dedicat postului care cuprinde fasole, ulei, legume şi conserve costă undeva la 80 de lei, în timp ce coşul clasic cu lapte, ouă, carne şi nici de aici nu lipsesc legumele ajunge la aproape 50 de lei.

Aşa că românii se gândesc la soluţii.

-Faci meniul în funcţie de ce găseşti la ofertă. Eu am programat o musaca de vinete.

-Preţurile sunt mai piperate dar nu avem ce face. Întotdeauna legumele au fost mai scumpe decât carnea.

Sunt şi oameni care spun că au renunţat la post tocmai din cauza preţurilor ridicate.

-Un meniu de post … te costă mai mult decât ăla de dulce.

Inflaţia se resimte şi în preparatele servite la restaurant.

La restaurant o porţie de coaste de porc şi garnitură de cartofi costă 38 de lei. Dacă ne referim, însă, la un preparat exclusiv de post, iar aici avem vinete, humus şi legume la grătar, acest platou costă şi cu 5 lei mai mult.

Drept urmare, românii vor fi tentaţi să cumpere produse ieftine, dar şi nesănătoase, spun specialiştii. Oamenii care ţin post trebuie să fie foarte atenţi la ce mănâncă, altfel se pot confrunta cu diferite afecţiuni, avertizează medicii.

Ruxandra Pleşea, medic diabetolog: A ţine post poate să însemne, uneori, şi consumul unor alimente nesănătoase. Pâine albă, margarină, foarte multe dulciuri. Toate, într-un timp mai scurt sau mai lung, duc la insulino rezistenţă, la dezechilibre glicemice. Duc la înrăutăţirea diabetului zaharat, dacă acesta există.

Postul Crăciunului se va încheia pe 25 decembrie.

Sursa www.digi24.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.