expozitia unirea si primul razboi mondial

Unirea României Mari, Primul Război Mondial şi frământările politice şi sociale ale perioadei cuprinse între anii 1914 şi 1918 reflectate în presa vremii sunt scoase la lumină de noua expoziţie realizată de Casa de Presă şi Editură Tribuna Sibiu.

Începând de luni, 19 noiembrie, şi până în 3 decembrie 2018, Sala Atrium a Primăriei Sibiu (curtea interioară) va găzdui panourile expoziţiei „Unirea şi Primul Război Mondial în presa vremii”, realizate în cadrul proiectului „Centenarul României Mari – Sibiul şi Unirea”, derulat de Tribuna şi cofinanţat prin agenda culturală 2018, de Primăria Municipiului Sibiu.
Valurile de bucurie care au cuprins întreaga suflare românească în preajma Marii Uniri, suferinţele cumplite ale războiului au fost în mod constant şi detaliat reflectate de publicaţiile din Sibiu şi nu numai, la începutul secolului XX.
Presa din acea vreme este pentru noi, acum, la 100 de ani distanţă, o sursă bogată de aducere aminte şi rememorare a evenimentelor care au marcat România acum un Centenar.
Publicaţii precum Telegraful Român, Calendarul Asociaţiunii, Foaia Poporului, Revista Economică sau chiar Poznaşul – cu al său umor, sunt pentru noi pagini întregi de mărturie ale unor vremuri marcate de suferinţele mari ale Primului Război Mondial şi apoi de bucuria Unirii cu România.
Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu este partener în acest proiect, punând la dispoziţie colecţiile publicaţiilor cuprinse în expoziţie.
Texte de o frumuseţe impresionantă ne-au lăsat gazetarii sibieni ai începutului de secol XX, relatări care reuşesc să ne facă să înţelegem efortul şi suferinţele pe care le-au avut de îndurat pentru a reuşi să-şi vadă visul realizat.
„O, răsboiule, răsboiule! Grea vorbă mai eşti tu! De câte ori te rostim – şi nu trece secundă să nu fi tu pe buzele noastre – de câte ori te rostim, ne aduci aminte de şiroaiele de sânge ce roşesc toate câmpurile pe unde areţi” scrie Revista Teologică, într-un articol în care vorbeşte pe larg despre ororile pe care le-a presupus războiul.
„Morţi pentru tron şi patrie” este titlul sub care Calendarul Asociaţiunii pe anul 1916 ne lasă mărturie imaginile eroilor care au murit pe front, iar Amicul poporului publică imagini impresionante din război.
Lor le este urmată presa de la finalul anului 1918, când din vocea gazetelor răzbate o bucurie imensă, iar Telegraful Român, spre exemplu, publică cu litere mari că a venit „Ziua Învierii obştei româneşti. Proclamarea României mari”. Vizita generalului Berthelot şi alte momente marcante din istoria acelei perioade sunt redate în presa vremii.
„Adunarea naţională ţinută în 18 Noemvrie (1 Decembrie) a.c. la Alba-Iulia într-un gând şi cu nespusă însufleţire a înfăptuit visul de veacuri al naţiunii române din Transilvania, Banat şi Ţeara-Ungurească şi a decretat unirea acestor ţinuturi cu Regatul României, iar până la întrunirea Constituantei, aleasă pe baza votului universal, Adunarea Naţională a rezervat acestor ţinuturi autonomie provizorie”, spune Gazeta oficială publicată de Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului şi părţilor româneşti din Ungaria, în numărul 1 din 1/14 decembrie 1918.
Fragmente din aceste articole, dar şi fotografii, sunt cuprinse în panourile expoziţiei „Unirea şi Primul Război Mondial în presa vremii”.
Sibieni și turiști vor putea găsi în această manifestare culturală un tablou realist al perioadei de început de secol XX, o pagină largă de istorie, ce va rememora contribuția înaintașilor la construcția României Mari.
Centenarul României Mari – Sibiul şi Unirea este un proiect care, alături de această expoziţie, include şi un simpozion şi editarea unui album. Obiectivele proiectului sunt creșterea sentimentului de mândrie locală și consolidarea sentimentului de apartenență la comunitatea sibiană, cofinanțarea Primăriei Municipiului Sibiu este de 75.040 lei, iar perioada de implementare este octombrie-decembrie 2018.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns