fbpx
Ora de Sibiu
Știri in direct

Moneda Sibiului, declarată ilegală de către Banca Națională a României

1.674

Sibcoin este moneda Sibiului ce va fi lansată anul viitor, o dată cu programul Regiune Gastronomică europeană. Doar că Banca Națională a României a spus că Sibcoin este ilegală. 

Deși are un nume care sună vag a Bitcoin, prima monedă digitală din lume, Sibcoin nu are nicio legătură cu aceasta. Sibcoin ar urma să fie folosit drept o monedă locală, cu circulație doar în județul Sibiu, pe modelul unor monede similare care circulă în Uniunea Europeană.

O monedă locală circulă într-o zonă geografică limitată și poate fi folosită doar în cadrul unei rețele locale/regionale de organizații. Numai că legislația României este diferită de cele din Germania, Marea Britanie, Franța sau Grecia, căci prin lege doar BNR are atributul de a pune pe piață monede de orice fel.

„Articolul 12 din Legea 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României răspunde la toate intrebările legate de emiterea acestei «monede locale Sibcoin». Art.12 din Legea 312/2004 se referă la faptul că BNR are dreptul exclusiv de emisiune respectiv, Banca Naţională a României este unica instituţie autorizată să emită însemne monetare, sub formă de bancnote şi monede, ca mijloace legale de plată pe teritoriul României. Prin urmare, lansarea acestei «monede» este ilegală, doar BNR având în exclusivitate dreptul de a emite monede pe teritoriul României. Până la acest moment, Banca Naţională a României nu a primit nicio solicitare de informaţii referitoare la emiterea de însemne monetare”, se arată în răspunsul primit de la BNR.

Cine vrea moneda locală Sibcoin a fost anunțat de către Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 și urmează a fi prezentat oficial în data de 21 noiembrie. Consorțiul este format din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu.

Acuzații referitoare la însemne

Efigiile cu Siboin au fost deja contestate puternic datorită însemnurilor de pe monedă. Pe acesta se găsesc patru bare orizontale, un leu culcat și trei inimioare. Numai că Gheorghe Funar spune că moneda este antiromânească: cele patru bare ar fi preluate din sigla Ungariei, iar cele trei inimioare reprezintă minoritățile privilegiate din Transilvania stabilite în 1437 prin „Unio Trium Nationum”, respectiv maghiarii, secuii și sașii. În fine, leul culcat este simbolul legiunii romane Gemina, care a participat la războaiele dacice și apoi a staționat în Transilvania, la Alba Iulia.

Sursa www.libertatea.ro

Primește titlurile instant

Citește și
1 Comentariu
  1. […] Moneda Sibiului, declarată ilegală de către Banca Națională a României […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...