Răspunsul BNR pentru moneda Sibcoin a Sibiului: „Numai noi putem emite monede!”

0 292

Banca Națională a României susține că este singura instituție abilitată să emită însemne monetare, ceea ce înseamnă că emiterea Sibcoin, moneda Sibiului, nu este în conformitate cu legislația în vigoare.

„Art.12 din Legea 312/2004 precizează că BNR are dreptul exclusiv de emisiune; respectiv, Banca Naţională a României este unică instituţie autorizată să emită însemne monetare, sub formă de bancnote şi monede, ca mijloace legale de plată pe teritoriul României(…). Prin urmare, statutul funcţional al acestei entităţi ar trebui clarificat. În cazul în care Sibcoin este o monedă, în sensul definit de lege, considerăm că emiterea ei nu este în conformitate cu legislaţia în vigoare. De asemenea, precizăm că, până la acest moment, Banca Naţională a României nu a primit nicio solicitare de informaţii referitoare la emiterea de însemne monetare”, se menţionează în răspunsul BNR la solicitarea AGERPRES.

Astfel, conform legii, BNR este singura instituție care poate emite monede și bancate, fiind singura modalitate legală de plată pe teirtoriul României.
Moneda locală Sibcoin ar fi trebuit să se lanseze miercuri, 21 noiembrie, la București, urmând să fie folosit pe toată durata anului 2019, atunci când Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană. Luni însă, Consorțiul a anunțat că, de fapt, Sibcoin nu este o monedă, ci doar un suvenir.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.