Banca Națională a României – Avertizează că urmează o nouă recesiune

0 537

Surse din cadrul Băncii Naționale a României susțin că suntem la limită în ceea ce privește deficitul extern pentru că importăm mai mult decât exportăm, dar și la deficitul bugetar. În astfel de condiții o recesiune este foarte posibilă.

Există riscul să nu atingem ținta de deficit de 3% din Produsul Intern Brut asumată.

Economia trebuie să fie bazată mai mult pe investiții, nu pe consum, așa cum se întâmplă acum. Avem mare nevoie de drumuri, măsurile populiste trebuie să se reducă, mai sunt de părere reprezentanții BNR.

Recent, Ionuţ Dumitru, șeful Consiliului Fiscal, a avertizat că împrumuturile statului se apropie de un nivel de alertă. Iar avertismentele analiştilor au început să curgă unele după altele.

România se află în cea mai proastă situaţie de după criza de acum un deceniu, spun şi economiştii ING.
Ultimul raport al băncii ING atrage atenţia asupra riscurilor din economia României, în prag de an electoral, într-o perioadă în care creşterea Produsului Intern Brut începe să încetinească. „Este cam singura ţară din regiune care are o politică fiscală sau o perspectivă fiscală expansionistă, în contextul în care vin mai multe incertitudini la nivel global legate de Brexit”, atrage atenția Ciprian Dascălu, economist-şef ING.

Cert este că datele oficiale arată că împrumuturile statului au crescut de la 12,4% din PIB în urmă cu un deceniu la 35,1% din PIBBNR acum. E adevărat că mai avem până la limita de 60% convenită la nivel european. Totuşi, suntem aproape de nivelul de 40-45%, care slăbeşte economia.

Nu sunt singurele probleme. Majorările salariale din sectorul bugetar ar urma să adâncească și mai mult diferenţa dintre importuri şi exporturi, de peste 1 miliard de euro în acest moment.
Semne de regres vin şi din piaţa imobiliară. Vânzările de locuinţe au scăzut cu până la 30%, cu un vârf de aproape 50% în Bucureşti. Iar înăsprirea condiţiilor de creditare de către BNR, cu o limitare a gradului de îndatorare la 40% din venitul clientului, va accentua şi mai mult declinul tranzacţiilor imobiliare.
Luna trecută au fost încheiate aproape 53.000 de tranzacţii imobiliare în toată ţara, cu 10.000 mai puţine decât acum 10 ani.

Sursa www.digi24.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...