Ora de Sibiu
Știri in direct

Simpozion la Primăria Sibiu – Participă și părintele Necula

135

În data de 29 noiembrie, un nou eveniment cultural dedicat Centenarului, parte a proiectului ”Centenarul României Mari – Sibiul și Unirea” va avea loc. Simpozionul ”Unirea și intelectualii” are invitați de marcă, ce vor vorbi despre intelectualii care au contribuit la înfăptuirea Unirii.

Prelegerile vor fi susținute de pr. conf. univ. dr. Constantin Valer NECULA, profesor al Facultății de Teologie ”Andrei Șaguna” Sibiu, dr. Mircea-Gheorghe ABRUDAN, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu, Academia Română, dr. Alexiu Tatu, directorul Serviciului Județean Sibiu al Arhivelor Naționale și dr. Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.
Evenimentul se va desfășura în prezența primarului Sibiului, Astrid Fodor, și va avea loc în data de 29 noiembrie, ora 17.30, în Sala Atrium a Primăriei Municipiului Sibiu.
”Voi încerca să aduc în atenția auditoriului valențele naționale a două personalități marcante ale românilor din Sibiu, mitropolitul Andrei Șaguna și pr. academician Ioan Lupaș. Primului i se datorează organizarea democratic-constituțională a Bisericii Ortodoxe din Transilvania și din Banat prin Statutul Organic care a stimulat o viață democratică românească la nivel local, regional și central, familiarizându-i pe români cu acest exercițiu democratic al votului și cu responsabilitatea alegerii, într-o epocă în care nu exista votul universal, ci cel cenzitar, larga majoritate a românilor fiind exclusă de la alegerile parlamentare. Celuilalt, protopopul Ioan Lupaș de Săliște, i se datorează organizarea celei mai mari delegații românești care a participat la Adunarea națională de la Alba Iulia, precum și o serie de texte memorialistice și lucrări istorice despre Prăbușirea Monarhiei Austro-Ungare și Importanța istorică a zilei de 1 Decembrie 1918 în istoria românilor”, ne-a declarat dr. Mircea-Gheorghe ABRUDAN, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române.
Cu același prilej va aea loc și vernisajul expozițiiei de fotografie „Unirea şi Primul Război Mondial în presa vremii”, parte a aceluiași proiect.
Evenimentele sunt organizate de Casa de Presă și Editură Tribuna, în cadrul proiectului „Centenarul României Mari – Sibiul și Unirea”, cofinanțat de Primăria Sibiu și derulat prin Agenda Culturală 2018.
Simpozionul se desfăşoară şi sub egida Zilelor Şaguniene 2018.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...