Regina Maria a Romaniei

O statuie a Reginei Maria va fi amplasată în localitatea Ashford din Marea Britanie, locul de naştere al suveranei. Institutul Cultural Român (ICR) anunță că va amplasa, în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, în orașul Ashford din Marea Britanie, un monument dedicat Reginei Maria, figură emblematică pentru istoria României.

Cu ocazia dezvelirii statuii, pe 12 decembrie, va avea loc, de la ora 12.00, o ceremonie la care vor fi prezenţi, alături de preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, reprezentanți ai Ambasadei României la Londra, precum și ai caselor regale ale Marii Britanii şi României, Gerry Clarkson CBE, președintele Consiliului Local Ashford, oficialități de rang înalt din România şi Marea Britanie.

„Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită”, spunea Regina Maria a Românei.

Statuia va reprezenta un reper cu valoare istorică, simbolică şi estetică majoră pentru oraş, în contextul în care regina Maria s-a născut pe 29 octombrie 1875 la Eastwell Manor, fostă proprietate nobiliară din imediata apropiere a orașului.

Ca urmare a câștigării concursului demarat de ICR în vara acestui an, opera amplasată în orașul Eastwell Manor este realizată de sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. Realizată din bronz şi având o înălțime de 2,2 metri, statuia va fi amplasată în Elwick
Square, un spaţiu de mare vizibilitate aflat în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, principala zonă verde a oraşului, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria. Graţie poziţiei centrale în care va fi amplasată, statuia promite să devină, în timp, unul dintre reperele oraşului Ashford, o localitate dinamică şi în curs de expansiune. Amplasarea statuii este o iniţiativă a Institutului Cultural Român, realizată cu sprijinul Guvernului României, prin Programul Centenar, și în parteneriat cu Consiliul Local Ashford.

Sursa: mediafax.ro

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns