Polițiștii sibieni nu au vacanță de 1 decembrie. Ies în stradă

200

Pentru ca cetăţenii să se bucure în linişte şi siguranţă de Sărbătoarea Sfântului Andrei și Celebrarea Zilei Naționale a României, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu au fost dispuse măsuri suplimentare, astfel încât 110 polițiști sibieni vor fi în stradă zilnic, în perioada 30 noiembrie – 02 decembrie 2018.

În perioada 30 noiembrie – 02 decembrie a.c., zilnic, se vor afla la datorie peste 100 de poliţişti de la ordine publică, de la rutieră, de la transporturi, precum și de la structurile de intervenţie rapidă, investigarea criminalităţii economice, investigaţii criminale, arme, explozivi şi substanţe periculoase.

Polițiștii sibieni vor acţiona pentru prevenirea faptelor antisociale, apărarea patrimoniului public şi privat, creşterea siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare, astfel încât cetăţenii să se bucure în linişte de această perioadă.

În perioada de referință, în vederea menţinerii şi asigurării unui climat corespunzător de siguranţă, pentru prevenirea producerii unor infracţiuni sau fapte reprobabile, poliţiştii vor acorda o atenţie sporită locurilor cu mare fluenţă de public, în care urmează să se desfășoare activităţi culturale și de agrement.

Efectivele poliţiei rutiere vor fi prezente pe principalele artere din zonele turistice, precum şi pe traseele de acces către aceste zone, în apropierea marilor complexe comerciale în vederea prevenirii accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizării traficului rutier, precum și în vederea combaterii excesului de viteză şi a consumului de băuturi alcoolice de către conducătorii auto.

Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Pentru menţinerea şi asigurarea unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică pe perioada minivacanţei, poliţiştii sibieni recomandă:

 În atenţia cetăţenilor care pleacă în concediu cu autoturismul personal
Pe lângă confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu pot apărea diferite probleme. Pentru a le evita, pentru a nu deveni victima unor infracţiuni de furt de sau din auto, e bine să ţineţi cont de următoarele sfaturi:
– Asiguraţi-vă de buna funcţionare a autoturismului!
– Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii!
– Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie!
– Alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine luminate şi aflate la vedere!
– Dacă doriţi să vă odihniţi puţin nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate!
– Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens!
– Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofoane, genţi, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS etc.)!
– Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă!
– Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul!
– Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii!
– Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia!
– Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului! Nu lăsaţi bunuri la vedere!

 Pentru un trafic sigur în condiții de iarnă
– Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor, apelând unul dintre numerele de telefon: 9360, 3157566, 3186609 sau 3186631 ale Comandamentului Central de Iarna;
– Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);
– Păstraţi în mers o distanţă suficientă faţă de autovehiculul dinainte, pentru a putea opri în siguranţă atunci când condiţiile de deplasare o impun;
– Nu vă hazardaţi în depăşiri riscante;
– Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare;
– Verificaţi periodic acumulatorul acestuia;
– Nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu preponderenta frâna de motor;
– În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz;
– Respectaţi indicaţiile poliţiştilor rutieri.
În situaţia în care aţi fost victima unui accident rutier sau sesizaţi producerea unui astfel de eveniment, nu ezitaţi să sunaţi imediat la numărul unic de urgenţă 112 pentru a solicita sprijinul autorităţilor.

 În locurile publice
– Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.!
– Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice !
– Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate, pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela!
– Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112- apel gratuit!
– Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool!

 La cumpărături
– Portmoneul nu se aşează niciodată la vedere sau în bagaje, deasupra cumpărăturilor!
– Locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei!
– Feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii!
– Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni!
 Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi! Dacă observaţi lipsa copilului, anunţaţi imediat cea mai apropiată unitate de poliţie sau sunaţi la numărul de urgenţă 112!

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.