VIDEO – Parada de la Alba Iulia – Iohannis aclamat de mulțime

0 654

După ce a participat la parada de 1 decembrie de la București, Președintele Klaus Iohannis a plecat la Alba Iulia. A văzut și parada de acolo și a inaugurat Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia. 

„Noi, cei de astăzi, avem privilegiul de a fi moştenit rodul celui mai important proiect concretizat vreodată în spaţiul strămoşilor noştri. Este datoria şi responsabilitatea noastră de a omagia trecutul şi de a insufla generaţiilor viitoare idealurile naţionale, reîncărcate cu noi semnificaţii”, a afirmat Klaus Iohannis în alocuţiunea sa. La manifestările de la Alba Iulia se află şi comisarul european Corina Creţu.

Preşedintele a depus o coroană de flori la statuia cu bustul regelui Ferdinand.

Apoi preşedintele a inaugurat Monumentul Marii Uniri.

Klaus Iohannis a susţinut o alocuţiune şi asistă la parada militară.

Preşedintele a fost aplaudat de către oamenii veniţi la Alba Iulia, iar Klaus Iohannis a făcut o baie de mulţime.
Redăm integral alocuţiunea susţinută de către preşedintele Klaus Iohannis.

video

„Dragi români,

Onorată asistenţă,

Trăim împreună emoţia de a ne afla în locul în care, acum un secol, 1228 de delegaţi, reprezentând toate segmentele şi straturile societăţii, proclamau unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureşului, Sătmarului şi Crişanei cu Regatul României.

Se încheia astfel, printr-un act de voinţă populară, unificarea provinciilor istorice într-o singură ţară, cu un destin modern şi european, România.

Noi, cei de astăzi, avem privilegiul de a fi moştenit rodul celui mai important proiect concretizat vreodată în spaţiul strămoşilor noştri. Este datoria şi responsabilitatea noastră de a omagia trecutul şi de a insufla generaţiilor viitoare idealurile naţionale, reîncărcate cu noi semnificaţii.

Sunt onorat să fiu Preşedinte al României în perioada Centenarului Marii Uniri şi sunt foarte bucuros să trăiesc aceste momente în mijlocul dumneavoastră, pentru a celebra împreună un secol de la naşterea statului nostru unitar modern.

Prin elitele intelectuale, politice, culturale şi religioase prezente, cât şi prin numărul impresionant de participanţi, Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 dovedeşte entuziasta şi covârşitoarea susţinere pentru unire.

Din cuvântările de la Alba Iulia de acum un secol, la fel ca cele din Iaşi, Chişinău ori Cernăuţi, răzbate asocierea dintre unitatea naţională şi dezvoltarea ţării.

În viziunea fruntaşilor politici ai momentului, precum George Pop de Băseşti, Ştefan Cicio – Pop, Iuliu Maniu ori Vasile Goldiş, statul naţional reprezenta, prin domnia legii şi democratizare, instrumentul realizării unei armonii sociale şi calea unei modernizări de factură occidentală.

Datorită angajamentului conducătorilor săi, contribuţiei intelectualilor şi voinţei populare, Marea Unire a valorificat apropierea dintre români şi minorităţile naţionale, pentru construirea unui stat al demnităţii umane, al bunei convieţuiri şi al toleranţei.

ioha alba2

Dragi români,

La 1 Decembrie 1918, Iuliu Maniu se întreba cum poate mulţumi sorţii pentru împlinirea unirii. Tot el răspundea: «Mulţumirea şi recunoştinţa noastră faţă de această graţie a Providenţei nu ne-o putem arăta decât dovedindu-ne vrednici în aceste sărbătoreşti clipe de însemnătatea timpurilor pe care le trăim». Sensul profund al acestor cuvinte este la fel de valabil şi astăzi.

Trebuie să arătăm generaţiilor următoare că noi, cei care aniversăm Centenarul, suntem, prin ceea ce facem, continuatori destoinici ai proiectului Marii Uniri.

Simbolul acestei zile, Monumentul Centenarului Marii Uniri, întruchipează îmbrăţişarea de acum un secol dintre românii aflaţi de o parte şi de alta a Carpaţilor.

Vă chem să păstrăm în suflete recunoştinţa noastră pentru făuritorii modernităţii României, construind în acelaşi timp un viitor mai bun pentru cetăţenii ei!

România noastră, pe care dorim să o transmitem urmaşilor noştri, va fi o ţară demnă şi puternică, bine integrată, prin educaţie, cultură şi creativitate, într-o Europă a valorilor, prosperităţii şi libertăţii.

La mulţi ani, dragi români!

La mulţi ani, România!”

La Alba Iulia, ceremonia militară a început la ora 15.30, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la aceasta urmând să participe aproximativ 1.600 de militari şi specialişti, cu 150 de mijloace tehnice şi 23 de aeronave militare. În blocurile de defilare se vor regăsi militari şi tehnică ale armatei poloneze.

Sursa www.news.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.