Ora de Sibiu
Știri in direct

Decizia lui Iohannis: Toate localitățile vor folosi în denumirea lor litera „â”, în locul literei „î”

547

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea conform căreia nicio localitatea nu va mai avea în denumirea ei litera „î”. Astfel, litera în cauza va fi schimbată cu „â”, în numele tuturor localităților din buletine, pașapoarte și permise de conducere.

Potrivit, profit.ro, proiectul a fost adoptat de Parlament în vară, iar șeful statului a reclamat la scurt timp la Curtea Constituțională un amendament inițiat de UDMR și acceptat de actuala majoritate de guvernământ, prin care este interzisă orice modificare a limitelor teritoriale ale județelor, orașelor, comunelor și satelor cu scopul sau efectul schimbării ponderii cetățenilor aparținând minorității naționale. În cele din urmă, Iohannis a fost nevoit să promulge legea.

Măsura este propusă în contextul în care unor localități le-a fost schimbată, după 1989, prin lege, grafia numelui, fiind înlocuită litera „î” cu „â”, dar în cazul multor altor localități nu există vreun act normativ care să prevadă această modificare.

În prezent, schimbarea denumirii unei localități este posibilă doar în urma unui referendum local și prin lege aprobată de Parlament. Prin urmare, noua lege prevede că, „în cazul unităților administrativ-teritoriale care conțin în denumirea acestora litera ”î”, aceasta se va înlocui cu litera ”â”, prin aplicarea regulilor stabilite prin Hotărârea Adunării Generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la „â” și „sunt” în grafia limbii române”.

Conform legii, înscrierea denumirii noii unități administrativ-teritoriale în actele de identitate, pașapoarte și permise de conducere se va realiza odată cu înlocuirea acestora la expirarea termenului de valabilitate. Senatorii au stabilit însă că, la cerere, actele respective vor putea fi modificate înainte de expirare. Înscrisurile oficiale emise până la intrarea în vigoare a noii legi, în care denumirile sunt înscrise cu „î”, își vor păstra însă valabilitatea. De asemenea, proiectul clarifică și cazurile în care unele comune au fost declarate orașe, dar nu a fost stabilit în mod explicit care sate trec la statutul urban și care român doar sate aparținătoare noului oraș, fiind propusă astfel actualizarea anexei legii privind componența unităților administrativ teritoriale. Potrivit unui amendament depus de UDMR, va fi interzisă orice modificare a limitelor județelor, orașelor, comunelor și satelor care are ca scop sau afect schimbarea ponderii cetățenilor aparținând minorității naționale.

sursa: profit.ro

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...