Magazinul Proges din Sibiu are oficial un nou patronat

0 418

Sklepy Komfort, comerciantul polonez, este cel care a preluat magazinele Proges din România. Rețeaua de magazine poloneză este deținută de omul de afaceri Michal Solowow, unul dintre cei mai bogați polonezi. El este fost pilot de raiuri, iar averea sa a fost estimată de Forbes la 2,9 miliarde de dolari. 

La finele anului 2016, Profit.ro a anunțat că importatorul și distribuitorul de materiale pentru amenajări interioare, parchet și covoare Proges Oradea, fondat în anii ’90 de oamenii de afaceri Cristian Copăcean, Sim Cristian Ovidiu și Ilonta Claudiu, care ajunsese în 2008 să aibă în portofoliu 25 de magazine, centre logistice, o rețea de peste 1.000 de revânzători la nivel național și afaceri de 234 milioane lei, a intrat în faliment. Proges a intrat în insolvență în iulie 2012, ca urmare a unei serii de factori externi și interni, printre care reducerea sau anularea limitelor de credit, recuperarea cu întârziere a încasărilor din piață, reducerea vânzărilor pe fondul crizei economice, dar și creșterea numărului de firme de construcții și clienți revânzători aflați în insolvență. Administratorul judiciar al firmei a fost Casa de Insolvență Transilvania, devenit ulterior lichidator judiciar.

634975594618305801

La vremea respectivă, tabelul creanțelor firmei însuma datorii de peste 450 de milioane de lei (circa 100 milioane de euro), în special către băncile UniCredit Țiriac Bank, BCR și Alpha Bank. În anul intrării în insolvență, Proges ajunsese la afaceri de 129,4 milioane lei, pierderi de 88,5 milioane lei și 239 angajați, față de afaceri de 234 milioane lei, profit de 1,2 milioane lei și 620 angajați în anul 2008. Afacerile companiei au continuat să scadă, iar în 2015 au ajuns la 75,3 milioane lei, cu pierderi de 19 milioane lei, datorii de 128,2 milioane lei și 93 de angajați. La acest moment, însă, comerțul cu amănuntul de țesături, produse și materiale lemnoase și de construcție pentru amenajare interioară prin intermediul celor 21 de magazine marca Proges este derulat prin compania Podnet Consulting din Oradea, care a preluat si domeniul Proges și este controlată de Jean Podilă și Dumitru Pelle.

Compania a fost înființată în aprilie 2015 și a avut anul trecut afaceri de 43,7 milioane lei și un profit net de 2,8 milioane lei. Brandul Proges are magazine în București (4), Arad, Bacău, Baia Mare, Bârlad, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Turnu Severin, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Ploiești, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara (2). Miachal Solowow a preluat rețeaua Sklepy Komfort în decembrie 2013, prin fondul său de investiții Barcocapital, de la fondul Enterprise Investors, fostul proprietar al magazinelor Profi în România.

Primul magazin Komfort a fost înființat în Polonia în 1992. Michal Solowow, fost pilot de raliu (vicecampion al Europei și al Poloniei), este acționar majoritar la mai multe companii poloneze, printre care și Barlinek, Cersanit și Echo Investment. Barlinek a preluat firma Diana Forest din Bacău în 2008 de la grupul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa, cu 23 milioane de euro, înființând astfel subsidiara Barlinek România. La acel moment, miliardarul polonez era deja prezent pe piața din România, cumpărând, în 2006, prin Cersanit, pachetul majoritar de acțiuni al Romanceramn Roman, cu 2,3 milioane de euro. Grupul Barlinek este lider în producția de parchet stratificat în lume, cu o capacitate de producție de peste 9 milioane de metri pătrați anual.

Sursa www.profit.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...