paris violente

Parisul arată ca un oraș sub asediu. Protestele așa numitelor veste galbene au degenerat atât în capitala Franței, cât și în alte orașe din țară.

Tensiunea creşte sâmbătă în mai multe zone ale Parisului, după ce forţele de ordine au reţinut şi chestionat 700 de persoane în întreaga ţară, iar 361 se află în custodie în capitală, anunță News.ro. Pe mai multe străzi au fost folosite gaze lacrimogene, fapt care nu i-a împiedicat pe unii turişti să iasă la plimbare, deşi majoritatea punctelor turistice şi comerciale sunt închise. În mai multe oraşe franceze au loc manifestări similare, iar în Grenoble un lider al mişcării „Vestelor galbene” a fost reţinut. Prim-ministrul Edouard Philippe a apreciat intervenţia forţelor de ordine drept una remarcabilă. Franţa este în alertă roşie din cauza manifestaţiilor ”vestelor galbene” – o criză socială şi politică ce zguduie ţara şi siderează lumea, relatează AFP.
Baricade au fost instalate pe marile bulevarde, unde poliţia a intrat cu tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea.
Opt mii de oameni protestează la Paris şi alţi peste 20.000 în oraşe din Franţa.

Zeci de persoane au ocupat străzi secundare, ca Hoche şi Marceau, unde forţele de ordine au folosit, de asemenea, tunuri cu apă, dar şi gaze lacrimogene.
Mai mulţi manifestanţi au îngenunchiat în semn de protest faţă de arestările făcute în oraşul Mantes-la-Jolie, unii se plâng că forţele de ordine sunt atât de numeroase încât nu au loc să protesteze, Place de l’Étoileva rămâne închisă toată ziua, iar accesul pe Champs-Élysées va putea fi făcut din celealte străzi adiacente.
Pe strada Rivoli, aproape de Place de la Concorde, magazinele sunt închise, însă turiştii se plimbă printre „vestele galbene” şi fac fotografii. Este şi cazul unei familii din Verona, scrie Le Figaro: „Nu ne este frică. Nu pare foarte înfricoşător. Suntem frustraţi că toate staţiile de metrou sunt închise. Nu este uşor în cazul în care vrei să vizitezi ceva”.
Place de la Concorde, aflată la câteva sute de metri de palatul prezidenţial, de unde porneşte Champs-Élysée, este închisă complet. Bulevardul Haussmann este blocat de CRS (forţele de ordine).
O mulţime în faţa galeriilor Lafayette a fost blocată pe 50 de metri. „Este blocată pe 50 de metri, unde este dreptul nostru la libera circulaţie, eu sunt pacifist!”, a spus un manifestant. Aici s-a cântat „La Marseillaise”.
CRS, mult mai bine organizaţi decât sâmbăta trecută, aleargă între străzile Scribe şi Havely pentru a opri protestatarii.
„Vestele galbene” din strada Caumartin strigă „Macron, demisia!”, o fanfară cântă „Bella ciao”, iar poliţiştii discută cu manifestanţii. Şi aici magazinele sunt închise şi protejate cu garduri.
Centrele comerciale din regiunea Saint-Étienne sunt, de asemenea, închise.

La Grenoble, un lider al „vestelor galbene”, Julien Terrier, a fost reţinut de poliţie pentru că este organizatorul manifestaţiei care nu are autorizaţie.
Jean-Luc Mélenchon, preşedintele partidului de stânga La France Insoumise, a apreciat că tot ce se întâmplă în Franţa este „un eşec al puterii”.
Şaptezeci de persoane au fost reţinute preventiv la Bruxelles înaintea unui protest al „vestelor galbene”. potrivit agenţiei de presă Belga, protestatarii au ocupat o porţiune din şoseaua E17 spre Rekkem, în apropiere de graniţa cu Franţa.
La finalul întâlnirii celulei de criză de la Ministerul de Interne, premierul Edouard Philippe a mulţumit forţelor de ordine, pentru „intervenţia remarcabilă”, dar şi cetăţenilor calmi. El a anunţat că 481 de persoane au fost chestionate de poliţie până la acest moment şi că 211 se află în custodie.
În jurul orei locale 10.00, în faţa perimetrului securizat de la Arcul de Triumf din Paris erau adunate peste o mie de persoane.
În apropiere de Champs-Elysées, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de „veste galbene”, iar mai mulţi oameni au fost opriţi să ajungă în Place de l’Etoile, pentru că au refuzat să îşi dea jos căştile, măştile şi cagulele.
Manifestaţiile anti-guvernamentale ale „vestelor galbene” de astăzi – numite „Actul patru” – au făcut ca unele staţii de metrou, Turnul Eiffel, muzeul Luvru şi mai multe magazine mari să fie închise, la fel şi numeroase restaurante.
În jurul orei locale 09.00, protestatarii s-au adunat la Arcul de Triumf din capitala franceză.
Potrivit canalului BFMTV, numărul total al arestărilor a ajuns la această oră la 320, pentru a fi prevenite violenţele. Sâmbăta trecută, la aceeaşi oră, doar şase persoane erau reţinute.
Autorităţile au luat măsuri importante de securitate, temându-se că protestele vor deveni violente pentru al doilea weekend consecutiv.
Situaţia este urmărită foarte atent în străinătate. Majoritatea capitalelor şi-au îndemnat cetăţenii să nu se expună. Bruxellesul, Praga şi Lisabona i-au sfătuit chiar să-şi amâne sejururile la Paris.
Magazine închise, spectacole anulate, meciuri de fotbal amânate, programul Téléthon şi traseului marşului în favoarea luptei împotriva modificărilor climatice au fost modificate – peste tot în Hexagon, iar dispoziţii excepţionale sunt în vigoare, ca măsuri de precauţie împotriva unei noi vâlvătăi de violenţe ca cele care au pătat manifestaţiile de la 1 decembrie.
”În ultimele trei săptămâni s-a născut un monstru care a scăpat de sub controlul celor care l-au creat”, a apreciat ministrul de Interne Christophe Castaner.
În faţa riscului unei noi explozii de violenţe, un dispozitiv poliţist ”excepţional” este desfăşurat pe tot teritoriul – din care fac parte 89.000 de membri ai forţelor de ordine, dintre care 8.000 la Paris.
În capitală, pentru prima oară după decenii, statul foloseşte în intervenţie “VBRG” – vehicule blindate pe roate ale Jandarmeriei. Grupul de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale (GIGN, o unitate de elită) şi filialele sale regionale au fost plasate în alertă consolidată.
Denunţând ”strategia haosului” a Guvernului, unul dintre reprezentanţii ”vestelor galbene libere”, Benjamin Cauchy, a îndemnat să nu se manifesteze la Paris, apreciind că această reuniune este ”o capcană”.
Eric Drouet, vizat de o anchetă după ce a instigat protestatarii să intre în Palatul Elysée, a îndemnat, de asemenea, ca ”Parisul să le fie lăsat spărgătorilor” şi ca cei care doresc să manifesteze să se ducă, în schimb, ”la periferia” pariziană.
Palatul Elysée a respins o delegaţie a acestor ”veste galbene” care se vor ”moderate”. O delegaţie de şase ”veste galbene libere”, între care şi Cauchy, au fost primite vineri, la ora locală 20.30 (21.30, ora României), de premier.
După ce a rămas tăcut toată săptămâna, Emmanuel Macron se va exprima abia ”la începutul săptămânii viitoare” cu privire la această criză.

UN GLONŢ PRIN CURIER
Preşedinta Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta), Marine Le Pen a declarat că ”imprecaţiile în favoarea unei răsturnări a Republicii a V-a sunt în mod inutil periculoase”, atacându-l în acelaşi timp, fără să-l numească, pe Emmanuel Macron, “un om lipsit de simpatie faţă de popor, încremenit în morga elitelor şi dispreţul de clasă”.
Guvernul şi-a multiplicat apelurile la calm, constatând că anularea creşterii taxelor impuse carburanţilor nu a fost suficientă să calmeze furia.
În total 68% dintre francezi susţin mobilizarea ”vestelor galbene”, potrivit unui sondaj realizat de OpinionWay pentru LCI şi publicat vineri, un nivel stabil faţă de ancheta de săptămâna trecută.
Executivul se teme de o alianţă între ultradreapta, ultrastânga, ”vestele galbene” cele mai pornite şi tineri de la periferii, dintre care unii s-au livrat unor jafuri, sâmbăta trecută, în capitală.
”Vestele galbene sincere nu pot servi ca scuturi umane” ale unor ”elemente politizate şi radicalizate” care caută să ”răstoarne puterea”, afirmă purtătorul de cuvânt al Guvernului Benjamin Griveaux, în contextul în care mai mulţi conducători din cadrul majorităţii deplâng ”proteste îngrijorătoare”.
Deputatul LREM de la Pas-de-Calais Benoit Potterie a depus plângere după ce a primit, vineri, un glonţ prin curier, la sediul său. Glonţul era însoţit de un mesaj manuscris – ”pe următorul îl vei primiîntre ochi”.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu