Rata mortalității infantile la Sibiu – E mai mică față de media națională

0 174

În România, aproape 1 din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de asistență medicală adecvată încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor.

Numai din fondurile colectate între 2012 și 2017 din direcționarea a 20% din impozitul pe profit, Organizația Salvați Copiii România a dotat maternitățile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuți prematur, în valoare totală de 1.679.504 euro.

Media de mortalitate infantilă din regiunea Centru a fost în 2017 de 7,3 la mia de copii născuți vii, înregistrându-se și o diferență semnificativă între județe. Astfel, în județul Covasna, rata mortalității infantile a fost de 8,9 la mie, în județul Brașov de 7,7 la mie, în Harghita rata mortalității infantile a fost de 6,1 la mie și în Mureș 7,5 la mie (date aflate în lucru la INS, decembrie 2018). Sibiul se află sub media națională, rata mortalității find de 6,7%.

Salvati Copiii Romania 2

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.
Salvaţi Copiii a ajuns până acum în regiunea Centru a ţării cu 64 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 463.000 de euro, în localităţile: Sibiu, Târgu-Mureș, Brașov, Sfântu Gheorghe și Miercurea-Ciuc.

În ultimii șapte ani, Salvați Copiii România a investit aproape 4 milioane de Euro în dotarea a 88 de maternități și secții de nou-născuți din 41 de județe ale țării cu aproximativ 515 echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 42.000 de prematuri.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, subliniază importanța ca toate companiile să își asume rolul social și să investească în cauzele sociale: „Lucrăm îndeaproape cu medicii, pentru ca efortul nostru să acopere vulnerabilitățile reale ale maternităților. E nevoie de investiție consistentă, de responsabilitate socială, pentru că de sistemul medical depindem cu toții. De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20% din impozitul pe profit, pentru că înseamnă implicare și efort conjugat”.

Companiile se pot implica în dotarea maternităților, prin sponsorizarea Organizației Salvați Copiii, potrivit Codului Fiscal, astfel:
– Societățile Comerciale plătitoare de impozit pe profit vor scădea sumele aferente din impozitul pe profitul datorat, la nivelul valorii minime dintre următoarele: 0,5% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit datorat.
– Microîntreprinderile vor scădea sumele aferente din impozitul pe venit datorat, până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial.

Contractul de sponsorizare se poate descărca de pe site-ul Salvați Copiii.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.