Ora de Sibiu
Știri in direct

Veste proastă pentru cei care au plătit taxa auto – Nu mai primiți banii acum

2.319

Perioada de restituire a fostelor taxe auto (taxa specială, taxa pe poluare și taxa pentru emisiile poluante) se va prelungi până vara viitoare. Conform unui proiect de act normativ pus marți în dezbatere, la fel se va întâmpla și cu taxa pentru timbrul de mediu. Pentru cele dintâi, data-limită pentru restituirea banilor era chiar la finalul acestui an, ceea ce înseamnă că unii dintre cei care au depus cereri ar mai putea aștepta încă jumătate de an ca să vadă banii intrați în conturi.

Potrivit avocat.net, posibilitatea de a recupera fostele taxe auto și timbrul de mediu plătite în trecut de proprietarii de mașini a apărut anul trecut, pe 7 august, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017. De atunci, plătitorii au putut depune cererile la autoritățile fiscale, chiar și dacă vânduseră între timp mașina, chiar dacă au cumpărat-o în leasing, au pierdut dovada plății sau aveau hotărâri judecătorești prin care câștigaseră dreptul la restituirea banilor.

Cum ne apropiem cu pași repezi de finalul perioadei de restituire a fostelor taxe auto și sunt încă români care reclamă că nu au primit până acum niciun leu înapoi, dinspre Executiv a venit propunerea ca perioada de restituire a banilor să se prelungească până pe 30 iunie 2019.

Prelungirea e cuprinsă în Proiectul de OUG privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, pus în dezbatere marți de Ministerul Finanțelor și care, potrivit declarațiilor ministrului de resort, va fi adoptat până la finele acestui an, aplicându-se cel mai târziu de la 1 ianuarie anul viitor.

Conform proiectului, noile perioade de restituire vor fi următoarele:

  • 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019 — pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule; actualmente, perioada de restituire se termină la finele acestei luni;
  • 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019 — pentru timbrul de mediu, pentru care se prevede actualmente ca termen-limită finele lunii martie 2019.

Prin urmare, termenul-limită pentru toate cele patru tipuri de taxe va fi același: 30 iunie anul viitor. Pentru cei care au de primit banii pentru taxa specială, taxa de poluare sau pentru emisiile poluante asta înseamnă încă câteva luni de așteptare (desigur, dacă nu se numără printre cei care le-au primit deja înapoi).

În practică, mecanismul restituirii nu a mers atât de bine, mulți proprietari de mașini s-au plâns de trecerea și a luni de zile între momentul depunerii cererii și cel al restituirii banilor; alții au primit banii de ceva vreme, dar încă așteaptă să le intre și în conturi și dobânzile (ordonanța a prevăzut oricum că dobânzile se vor acorda ulterior sumei principale de restituit).

În vară, am cerut un punct de vedere oficial celor de la Finanțele Publice referitor la întârzierile pricinuite. Plecând de la prevederile normelor legale în baza cărora se fac aceste restituiri, reprezentanții ANAF au precizat pentru redacția noastră:

„Precizăm că restituirea acestor taxe/timbru de mediu se realizează din bugetul de stat sau din bugetul Fondului pentru mediu, în funcție de bugetul în care s-au făcut venit sumele încasate, în contul bancar indicat de solicitant în cererea sa de restituire (…) În prima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, organele fiscale centrale, pe baza evidenței cererilor de restituire și a sumelor aprobate la restituire, solicită Administrației Fondului pentru Mediu sumele necesare restituirii taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrului de mediu pentru autovehicule”, potrivit răspunsului oferit redacției noastre, în urma prezentării calendarului oficial de restituire.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...