paris

„Antisocial”, de Bogdan Georgescu, „Oameni obișnuiți”, de Gianina Cărbunariu și un concert al Grupului Iza din Maramureș sunt spectacolele pe care Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu le-a prezentat în perioada 11 – 18 decembrie 2018 la Théâtre de la Ville, Paris – sala Théâtre des Abbesses, în cadrul programului Focus România la Paris, program inclus în Sezonul România-Franța 2019.

TNRS este singurul teatru românesc invitat să joace pe scena Théâtre de la Ville – cel mai important teatru din Paris.
„Este prima dată când Franța propune un sezon cultural în parteneriat cu o țară a Uniunii Europene și este totodată o primă astfel de experiență și pentru România. Avem o aliniere unică a planetelor și un semnal puternic pentru această țară profund europeană înconjurată de vecini euro-sceptici sau anti-europeni.” Jean-Jacques Garnier, Comisar din partea Franței, pentru Sezonul România-Franța 2019, pentru Le Monde.
„Am pus accentul pe generația tânără și am încurajat înfrățirea structurilor de creație din cele două țări. Programul aduce numeroase rezidențe pentru artiști din ambele țări. Ne dorim ca acest program să aducă mai mult decât un simplu schimb de spectacole.” Andrei Țărnea, Comisar din partea România pentru Sezonul România-Franța 2019, pentru Le Monde.
„Suntem singura instituție de spectacole din România care în Sezonul România-Franța a jucat la Théâtre de la Ville, cel mai important teatru al Parisului. Este doar începutul pentru o colaborare pe termen lung. Împreună cu Théâtre de la Ville și parteneri din Portugalia, Spania și Italia vom da startul, în mai 2019, unui nou proiect dedicat tinerilor, generațiilor care aparțin secolului 21. Programul <<Șantiere europene>>, pe care îl vom dezvolta împreună cu partenerii europeni va încerca să rezolve o problemă pe care Europa o are în acest moment – lipsa dialogului. Spațiul european e bântuit astăzi de frică, de ură. Sperăm ca prin activitățile acestui program, care se vor încadra în arii variate: teatru, dans, muzică, spectacole de stradă, poezie, discurs filosofic, zona educațională și de cercetare, să redescoperim împreună dialogul și toate beneficiile care rezultă dintr-un dialog constructiv, să dăm sens și răspuns nevoilor materiale și spirituale ale cetățenilor europeni. Anul 2019 va aduce în programul FITS douzeci și șapte de proiecte artistice din Franța, prezentate de unele dintre cele mai importante instituții culturale franceze: Plasticiens Volants, Aero Sculpture, Théâtre de la Ville, Théâtre du Rond Point, Théâtre de Bouffes du Nord, La Scala, Théâtre National de Bretagne – Rennes, Compagnie La Main de L’Homme, etc. ” Constantin Chiriac, Director general TNRS, Președintele FITS.

Invitați de marcă în public, la spectacolele TNRS
Spectacolele prezentate de TNRS la Théâtre de la Ville s-au bucurat de aprecierea publicului francez și au avut în fiecare seară invitați de marcă în sală, printre care: coregraful și dansatorul Gigi Căciuleanu, dramaturgul Matei Vișniec, criticul de teatru George Banu, directorul Rond Point – Jean Michel Ribes, directorul adjunct al Teatrului Odeon – Teatrul Europei – Didier Juillard, directorul adjunct al Théâtre de la Ville, Cristophe Lemaire și directorul general Emmanuel Demarcy-Mota, sefa programul Micro-Folie de la Parc de la Villette – Rebecca Bouillou, reprezentanți ai TV5MONDE, EuroNews și RFI. Fiecare dintre cele șapte spectacole prezentate de TNRS la Paris s-a jucat cu sala plină, bucurându-se de aplauze îndelungi din partea publicului francez.
Sezonul România-Franța 2019 este organizat de Guvernul României, Ambasada Franței în România, Institutul Cultural Român și Institutul Francez și a fost inaugurat de președinții Klaus Iohannis și Emmanuel Macron în data de 27 noiembrie 2018. Sezonul va continua în Franța până în data de 17 aprilie 2019, iar în România se va desfășura în perioada 18 aprilie – 14 iulie 2019.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu